Turvapaikan saaneiden matkat kotimaahan puhuttavat Euroopassa, Suomessa lupia perutaan matkustelun takia "muutama vuodessa"

Myös Suomen viranomaiset harkitsevat matkustelun vaikutuksen suojeluasemaan tapauskohtaisesti.

maahanmuutto
Teksti
Mika Horelli

Turvapaikan saaneiden henkilöiden matkustelu kotimaassaan on herättänyt keskustelua eri puolilla Eurooppaa. Belgian viranomaisten mukaan suurin syy maasta turvapaikan saaneiden pakolaisaseman peruuttamiseen on se, että he matkustelevat maissa, joista ovat virallisesti paossa.

Vuonna 2018 jo myönnetyn turvapaikan Belgiasta menetti yhteensä 217 pakolaista. Aikaisempina vuosina luku on ollut keskimäärin 60–70 henkilöä vuodessa. Kotimaassa lomailun ohella suurimpia syitä turvapaikan menettämiseen olivat syyllistyminen rikoksiin tai turvapaikkaa hakiessa annettujen tietojen paljastuminen valheellisiksi.

Belgia myönsi pelkästään yhden vuoden aikana eli vuonna 2018 pakolaisstatuksen yhteensä 8 700 henkilölle. Kokonaisuuden kannalta kysymys on siis pienestä, mutta kiusallisesta ongelmasta, joka syö turvapaikkajärjestelmän uskottavuutta.

Turvapaikan saaneet pakolaiset saavat luonnollisesti matkustaa sekä Belgiassa että muualla Keski-Euroopassa. Jos he menevät maahan, jonka olosuhteiden ja heihin kohdistuvan henkilökohtaisen uhan johdosta heille on myönnetty turvapaikka, viranomaiset katsovat helposti uhan poistuneen ja peruuttavat turvapaikan.

Jos henkilö saa maan kansalaisuuden, lomailurajoitukset poistuvat.