Turkin talous uhkaa romahtaa ja inflaatio on hurja, mutta Erdoğan jatkaa talouskokeiluaan: minimipalkat nousevat 50 prosenttia

Turkin liiran heikkeneminen on nostanut kuluttajahintoja lähes päivittäin. Esimerkiksi leivän hinta on viisinkertaistunut vuodessa.

inflaatio
Teksti
Tuula Koponen

Turkkilaisen ravintolan oveen oli marraskuussa liimattu käsin kirjoitettu viesti:

”Hyvä asiakas, hintamme saattavat olla korkeampia kuin viime viikolla, mutta ne ovat varsin huokeita verrattuna tuleviin viikkoihin.”

Ravintolan omistaja näki, mitä oli tulossa.

Turkin liiran arvo on viime viikkoina romahtanut alle puoleen siitä, mitä se oli vuoden alussa. Turkin talous nojaa tuontiin, ja liiran heikkeneminen on nostanut kuluttajahintoja lähes päivittäin. Esimerkiksi leivän hinta on viisinkertaistunut. Istanbulissa ihmiset seisovat kortteleiden mittaisiksi venähtäneissä jonoissa saadakseen kaupungin subventoimaa, muutaman liiran halvempaa leipää.

Inflaatio on Turkissa virallisestikin 21,3 prosenttia, mutta todellisuudessa sen on arveltu olevan kaksin- tai jopa kolminkertainen. Talouskriisistä kärsivät eniten köyhät, mutta myös keskiluokkaan kuuluvien arki on muuttumassa painajaiseksi.