Turkin oppositio arvostelee Erdoğania – ”Uudistuksia ei voi jättää 3-4 hengen päätettäväksi”

Puhdistukset jatkuvat, presidentti alisti armeijan ja tiedustelupalvelun valvontaansa poikkeuslailla.

asevoimat
Teksti
Teppo Tiilikainen

Turkin puhdistukset jatkuvat. Tuhansia ihmisiä on pidätetty ja kymmeniä tuhansia on erotettu tehtävistään heinäkuun epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Puhdistukset ulottuvat armeijaan, valtionhallintoon, yliopistoihin, kouluihin, tiedotusvälineisiin, yksityisiin yrityksiin ja jopa jalkapalloliittoon, jonka johto ilmoitti eroavansa tehtävistään viikonloppuna.

Turkki on irtisanonut puolustusvoimien palveluksesta 1 400 ihmistä. Myös sotilasasioiden neuvosto ja siihen kuuluneet ministerit on erotettu tehtävistään.

Hallitus syyttää kaappausyrityksestä Yhdysvalloissa asuvaa muslimisaarnaaja Fetullah Güleniä, joka kiistää edes tunteneensa kaappaajia. Pääministeri Binali Yildirimin mukaan puhdistusten tarkoituksena on erottaa kaikki Gülenin tukijat tehtävistään.

Samaan aikaan hallitus on pyrkinyt keskusteluyhteyteen suurimpien oppositiopuolueiden kanssa. Pääministeri Yildirim on neuvotellut maallista valtaa kannattavien kemalistien CHP:n ja nationalistien MHP:n kanssa alustavasti perustuslain uudistamisesta. Kurdien demokraattista puoluetta HDP:tä ei ole kutsuttu mukaan neuvonpitoon.