Presidentti yllätti

Tunisian suurin puolue syyttää Kais Saiedia vallankaappauksesta. Korona-ajan turistikato on ajanut maan taloutta syvemmälle ahdinkoon.

ulkomaat
Teksti
Saana-Maria Jokinen

Sunnuntaina 25. heinäkuuta Tunisian presidentti Kais Saied ilmoitti odottamatta erottavansa pääministeri Hichem Mechichin ja keskeyttävänsä parlamentin työn 30 päiväksi.

Saied kertoi poistavansa kansanedustajien parlamentaarisen koskemattomuuden ja julisti öisen ulkonaliikkumiskiellon kuukaudeksi. Presidentti sanoi myös ottavansa vastuulleen syyttäjäviraston valvonnan ja aikovansa johtaa hallitusta itse nimittämänsä pääministerin kanssa.

Saied on 63-vuotias entinen oikeustieteiden professori, joka nousi 2019 pohjoisafrikkalaisen valtion johtoon ylivoimaisella äänivyöryllä. Saiedilla ei ollut aiempaa poliittista kokemusta, ja hän kampanjoi sitoutumattomana, eliitin korruptiota vastustavana kansanmiehenä.

Vaikka Saiedin kannatuksen uskotaan laskeneen, hän on yhä varsin suosittu hahmo noin 12 miljoonan asukkaan Tunisiassa. Presidentin ilmoituksen jälkeen kymmenettuhannet kannattajat ryntäsivät suurten kaupunkien kaduille juhlimaan. Ermrhod Consulting -yrityksen kyselyn mukaan 87 prosenttia kansasta tukee Saiedin toimia.