Tulliunioni EU:n kanssa on myrkkyä brexit-väelle – siksi sitä on alettu nimittää tullikumppanuudeksi

Britannian erosopimuksen pitäisi valmistua puolessa vuodessa. Moni iso asia, kuten kauppasuhteet, on yhä auki.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Vaikka Euroopan unioni ja Britannia ovat onnistuneet alustavasti sopimaan lukuisista maan EU-eroon liittyvistä asioista, isoimmat niistä ovat edelleen ratkaisematta. EU:n neuvotteluihin valtuuttama ranskalainen Michel Barnier on toistuvasti muistuttanut, että mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu.

Niinpä eroneuvottelujen tähänastiset osasopimukset raukeavat, jos kaikista erosopimuksen yksityiskohdista ei päästä yksimielisyyteen ajoissa. Näihin kuuluvat muun muassa Britannian 44 miljardin euron EU-eroraha ja unionikansalaisten kohtelu Britanniassa brexitin toteutumisen jälkeen.

Erosopimuksen pitäisi olla valmiina viimeistään vuoden 2018 lokakuussa, noin puolen vuoden kuluttua, jotta se ehditään hyväksyä brittiparlamentissa ja kaikissa jäljellejäävissä 27 EU-maassa.

Oman paineensa asettaa Irlannin tilanne. Saaren uudelleen jakautumisen pelätään pahimmassa tapauksessa johtavan uusiin väkivaltaisuuksiin 20 vuoden rauhan jälkeen.

Politico-lehden mukaan Irlanti on vaatinut, että Britannian on esitettävä ratkaisunsa saaren poikki kulkevan kovan rajan välttämiseksi viimeistään Euroopan neuvoston kokouksessa kesäkuussa 2018. Ainakin toistaiseksi Lontoo on pitänyt aikataulua liian tiukkana.