Tuki suusi tai joudut ”välipalaksi”, uhoaa Turkki – Kreikka vastaa miljardien asehankinnoilla

Itäisen Välimeren tilanne pysyy tulenarkana. Asia repii myös EU:ta, joka käsittelee asiaa ylimääräisessä huippukokouksessaan lokakuun alussa.

Euroopan unioni
Teksti
Tuula Koponen

Jos sanat voisivat tappaa, ensimmäiset kuolonuhrit olisi kenties jo saatu Kreikan ja Turkin välisessä sapelinkalistelussa. Vanhat riitapukarit ovat olleet sodan partaalla heinäkuusta lähtien kiistellessään kaasunporausoikeuksista itäisellä Välimerellä.

”Siktir Git, Mr. Erdoğan” eli ”Häivy Erdoğan” otsikoi kreikkalainen sanomalehti Dimokratia maiden välejä koskevan juttunsa 18. syyskuuta. Lehden otsikko oli provosoivasti turkiksi ja käännetty vain englanniksi ”Fuck off”.

Kreikan ulkoministeriö pahoitteli Dimokratian kielenkäyttöä heti tuoreeltaan. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kuitenkin katsoi lehden loukanneen hänen kunniaansa niin ”häpeällisesti”, että haastoi kreikkalaisjulkaisun vastaavat toimittajat oikeuteen.

Viikko aiemmin Turkin puolustusministeri Hulusi Akar oli kehottanut Kreikkaa ”tukkimaan suunsa”, tai muuten siitä tulee ”välipala”.

Kreikan varaulkoministeri Giorgos Koumoutsakis vastasi Akarille Twitterissä, viitaten Välimeren maiden Korsikalla 10. syyskuuta pitämään kokoukseen, jonne Turkkia ei ollut kutsuttu.