Tuhotulvat tekivät vuosisatoja vanhoista asuinseuduista vakuutuskelvottomia Belgiassa

Moni hylkää vanhat kotiseudut, koska rakennuksille ei saa enää vakuutuksia. Talot eivät kelpaa myöskään vakuuksiksi.

tulvat
Teksti
Mika Horelli

Viime vuoden heinäkuussa ennenäkemättömät tulvat hukuttivat alleen kymmeniä belgialaisia ja saksalaisia pikkukaupunkeja. Tuhoalueilla jälleenrakennuksessa on pidetty kiirettä, mutta asiantuntijat ovat varoittaneet, että paluu entiseen ei saisi tapahtua harkitsettomasti.

Belgiassa julkistiin heinäkuun puolivälissä kartat, joihin on merkitty riskialueet, joissa voi tulvia seuraavaksi. Suurimpien riskien alueilla jälleenrakennuksessa tulisi huomioida, miten vesimassat ohjattaisiin niin, että ne aiheuttavat mahdollisimman vähän vahinkoa.

Rakentaminen ja talojen kunnostaminen pitäisi asiantuntijoiden mukaan suunnitella niin, että lopputulos sietää tulvia. Muun muassa sähkötekniikka pitäisi sijoittaa korkealle tulvaveden ulottumattomiin.

Monet vuosisatoja asutut paikat on nyt pakko jättää tyhjiksi, koska uuden tuhotulvan todennäköisyys on liian suuri. Tähän ajavat paitsi ihmisten turvallisuus, myös pelko rahanmenosta. Osa aikaisemmin asutuista taloista ja tonteista on pudonnut vakuutuskelvottomien kategoriaan. Niitä varten ei enää saa pankista lainaa eivätkä ne kelpaa vakuudeksi.