Tuhat ikivanhaa tammea nurin: Notre Damen korjaamisesta tuli ympäristökiista

Ympäristönsuojelijat toivovat nykyaikaisia korjausmenetelmiä. Tammimetsien kaataminen uhkaa satoja hyönteisiä, lintuja ja muita lajeja.

hakkuut
Teksti
Mika Horelli

Ranskassa on noussut kulttuuri- ja ympäristökiista tulipalossa vaurioituneen Notre Damen katedraalin korjausmateriaaleista. Koska kaksi vuotta sitten palanut kirkko on päätetty rakentaa alkuperäiseen asuun, sen korjaamiseksi on tarkoitus hakata ainakin tuhat harvinaista tammea Bercén tammimetsästä, joka sijaitsee Loiren laaksossa noin 200 kilometriä Pariisista lounaaseen.

Noin puolet tammista on tarkoitus kaataa valtion metsistä, loput yksityisistä. Hakkuut alkoivat maaliskuussa.

Rakentajien mukaan tammea ei voida korvata muilla puulajeilla katon paino- ja lujuusvaatimusten takia. Sopivan kosteuden saavuttamiseksi tammet on kaadettava puolitoista vuotta ennen kuin niitä voidaan käyttää rakennustöissä.

Tammilankkuja tarvitaan erityisesti kirkon palossa romahtaneen keskitornin jälleenrakentamisessa samaan asuun kuin arkkitehti Eugène Viollet-le-Duc suunnitteli sen vuonna 1843.

Alun perin katedraalin rakentaminen aloitettiin Seine-joen keskellä sijaitsevalle Citén saarelle vuonna 1163. Saarella oli tuolloin jo kahden aiemman kirkon rauniot. Notre Dame valmistui vuonna 1345. Kirkko on kuitenkin vaurioitunut useaan kertaan, ja 1800-luvulla sen purkamista harkittiin vakavasti.