”Tuhansia pakolaisia hukkuu, mutta eurooppalaiset puhuvat vain rahasta”

Pakenijat ottavat entistä suurempia riskejä, sanoo Pakolaisavun johtaja Annu Lehtinen.

Välimereen on hukkunut 22 000 afrikkalaista pakolaista 2000-luvulla, yksistään viime viikonloppuna hukkui arviolta 900 Eurooppaan pyrkinyttä ihmistä. Italian pääministeri Matteo Renzi on puhunut ”systemaattisesta teurastamisesta”. Onko tilanne vain hyväksyttävä, Pakolaisavun johtaja Annu Lehtinen?

”Pakolaisia on enemmän kuin koskaan, 51 miljoonaa. Heistä 33 miljoonaa on paossa omassa maassaan, 86 prosenttia kehitysmaassa.”

”Arviolta noin miljoonan on päästävä nopeasti turvaan pakolaisleireiltä, mutta eurooppalaiset näkevät pakolaisuuden vain menoeränä ja unohtavat humanitaariset syyt.”

Välimeren maat ovat vaatineet, että pakolaiskysymykseen pitää löytää yhteinen ratkaisu EU-tasolla. Minkälaisia päätöksiä odotatte?

”Kansainvälisen oikeuden mukaan ihmistä ei saa palauttaa maahan, jossa hän voi joutua kidutetuksi tai vainotuksi. EU:n säännösten mukaan valtion, johon turvapaikanhakijat ensimmäiseksi tulevat, on käsiteltävä heidän hakemuksensa ja huolehdittava heistä sen aikaa. Se on iso vastuu Välimeren maille, ja on selvää, että kustannuksia on jaettava. Suomen pitää kantaa vastuuta siinä missä muidenkin.”