Trumpin päätös voi aiheuttaa jopa uuden ääri-islamistisen kalifaatin synnyn – Suomi johtaa Afganistan-kokousta sekavassa tilanteessa

Ulkoministeri Pekka Haavisto ei kuitenkaan tuomitse monia afgaaneja järkyttänyttä erillissopimusta, jonka Donald Trumpin hallinto teki talebanien kanssa.

Afganistan
Teksti
Katri Merikallio

Maanantaina 23. marraskuuta ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja kehitysyhteistyöministeri Ville Skinnari (sd) aloittavat Genevessä poikkeuksellisen vaativan kaksipäiväisen kokousurakan.

Suomi toimii järjestäjänä ja puheenjohtajana konferenssissa, jossa päätetään sodan repimän Afganistanin kehitysrahoituksesta seuraavalle neljälle vuodelle. Suomen kanssa puhetta johtavat Afganistanin hallitus ja YK.

Tilanteen tekee haastavaksi myös se, että koronaepidemian takia Geneveen pääsee vain puheenjohtajisto. Muut – 70 hallituksen edustajat ja kymmenet järjestöt – joutuvat kertomaan toiveensa, vaatimuksensa ja odotuksensa sekä antamaan apulupauksensa verkon välityksellä.

Syvästi apuriippuvaiselle Afganistanin hallitukselle kyse on eloonjäämisestä. Ilman ulkopuolista tukea sen hallinto romahtaisi nopeasti. Afganistan on taistellut Nato-vetoisen kansainvälisen sotilasliittouman kanssa ääri-islamistista kapinallisliike talebania vastaan jo liki 20 vuotta, mutta huonolla menestyksellä.

Talebanin arvioidaan pitävän hallussaan noin puolta Afganistanin maaperästä.