Trumpin mielenterveyttä epäillään jo vakavissaan – Presidentti toi kaaoksen Valkoiseen taloon

Presidentti Trumpin toimista pitäisi käynnistää virkasyytetutkinta, vaatii Harvardin yliopiston perustuslakiprofessori Laurence H. Tribe.

Donald Trump
Teksti
Teppo Tiilikainen

Presidentti Donald Trumpin toiminta on ajanut Washingtonin poliittiseen kaaokseen. Tuorein kiista puhkesi maanantaina, kun The Washington Post paljasti, että Trump oli laverrellut Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville ja suurlähettiläs Sergei Kisljakille erittäin salaiseksi luokiteltuja tietoja terroristijärjestö Isisisin suunnitelmista.

Paljastus voi lehden mukaan vaarantaa Yhdysvaltain yhteistyön tärkeän tietolähteen kanssa Lähi-idässä.

The Washington Postin lähteiden mukaan Trump kertoi venäläisille asioita, jotka Yhdysvallat oli pitänyt salassa jopa läheisiltä liittolaisiltaan ja useimmilta oman hallintonsa työntekijöiltä. Trumpin kerrotaan muun muassa kerskailleen tiedustelupalveluilta saamillaan tiedoilla, joiden mukaan Isis suunnittelisi kannettavien tietokoneiden käyttämistä lentokoneisiin kohdistuvissa iskuissa.

Trump puolustautui tiistaina jälleen keraan tviittaamalla. Hän myönsi puhuneensa Lavroville ja Kisljakille lentokoneturvallisuudesta ja terrorismista, mihin hänellä omien sanojensa mukaan on presidenttinä täysi oikeus.

”Humanitaarisista syistä”, hän tviittasi. ”Sen lisäksi haluan kiihdyttää heidän taisteluaan Isisiä ja terrorismia vastaan.”