Trump oli oikeassa: Euroopan Nato-maat ovat vapaamatkustajia – USA maksaa valtaosan puolustuksesta

Monet Nato-maat ovat kaukana kahden prosentin BKT-tavoitteesta, mutta missä niiden pitäisi olla?

Nato
Teksti
Tuomas Pulsa

Mikäli eurooppalaiset Nato-valtiot haluavat jatkossakin luottaa Yhdysvaltojen suojelukseen, heidän on maksettava osansa kustannuksista; vapaamatkustus ei enää jatkossa käy, totesi Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump vaalikampanjansa aikana.

Kyseessä ei ole pelkkä Trumpin kiukkuisille äänestäjilleen suuntaama vaalipuhe, vaan saman asian ovat nostaneet esiin myös väistyvä presidentti Barack Obama, USA:n entinen puolustusministeri Chuck Hagel, sekä Britannian puolustusministeri Michael Fallon.

Ja oikeassahan he ovat – ainakin jos katsoo numeroita.

Nato-maiden yhteenlasketut puolustusbudjetit vuodelle 2016 ovat noin 850 miljardia euroa. Summa vastaa yli viisitoistakertaisesti Suomen valtion budjettia. Mikään kilpaileva valtio, sen enempää Kiina, Intia kuin Venäjä ei yllä lähellekään.

Suuri summa peittää kuitenkin alleen sen, miten yhden kortin varassa Nato on. Yhdysvaltojen osuus sotilasliiton puolustusmenoista on lähes kolme neljännestä – 616 miljardia euroa. Naton 25 eurooppalaista jäsenvaltiota käyttää puolustukseen yhteensä noin 220 miljardia euroa, eli vain neljänneksen puolustusliiton kokonaismenoista.