Trump jyräsi Clintonin unelman murskaksi

Arvio: Jenkkivaaleissa ”Trump-demokraatit” ylittivät puoluerajan ja äänestivät republikaaniehdokasta.

Donald Trump
Teksti
Mikko Huotari

Donald Trump kiri voittoon Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Trump korjasi tärkeitä voittoja vaa’ankieliosavaltioissa. Kun Trump oli voittanut Floridasta, Pohjois-Carolinasta, Ohiossa, Iowassa ja Georgiasta, Hillary Clintonin mahdollisuudet alkoivat vaikuttaa hyvin hatarilta. Tuloksen selvittyä Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa Clinton oli käytännössä katsoen menettänyt pelin. Hän soitti Trumpille ja myönsi häviönsä.

Vaaliasiantuntijat ovat yllättyneet tuloksesta. Trump lähti kisaamaan haastajan roolissa. Tosin ennen vaaleja Hillary Clintonin etumatka gallupien mukaan oli muutama prosenttiyksikköä.

Financial Timesin arvion mukaan on todennäköistä, että monet valkoisen työväenluokan ”Trump-demokraatit” ylittivät puoluerajan ja äänestivät republikaaniehdokasta, koska tämä lupasi lisää työpaikkoja ja ajaa ensisijaisesti Yhdysvaltojen etua.

Markkinat ovat reagoineet eri puolilla maailmaa Trumpin menestykseen. Monin paikoin pörssikurssit alkoivat romahtaa, kun republikaaniehdokkaan voitto alkoi näyttää varmalta. Samoin Meksikon peson arvo on tipahtanut.

Vaaleissa mukana oli paljon uusia äänestäjiä, minkä vuoksi vaalituloksen ennustaminen oli vaikeaa. Clinton sai tuekseen muun muassa latinoäänestäjiä, koska Trumpin kampanjapuheet meksikolaisista ja maahanmuuttajista koettiin loukkaaviksi.