Trump harkitsisi Krimin tunnustamista Venäjän osaksi

Presidenttiehdokkaan löysät puheet raivostuttavat myös republikaaneja – Maanpetos!

Donald Trump
Teksti
Teppo Tiilikainen

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on valmis harkitsemaan Krimin tunnustamista Venäjän osaksi, jos hän voittaa marraskuun presidentinvaalit.

”Kyllä, me aiomme tarkastella asiaa”, hän vastasi asiaa koskevaan kysymykseen keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Trumpin lausunto herätti huomiota, sillä se merkitsisi täyskäännöstä Yhdysvaltain ulkopolitiikassa. Venäjä valloitti Krimin niemimaan Ukrainalta 2014 ja käynnisti sen jälkeen sodan Itä-Ukrainassa. Yhdysvallat ja EU ovat asettaneet  sen vuoksi Venäjää  vastaan talouspakotteita, ja Yhdysvallat on painostanut eurooppalaisia liittolaisiaan pitämään ne voimassa, kunnes Minskin rauhansopimus on saatu voimaan.

Trumpin Venäjää koskevat lausunnot ovat herättäneet huomiota aikaisemminkin. Hän on kehunut presidentti Vladimir Putinin johtajankykyjä ja sanonut haluavansa lopettaa maiden välisen vihanpidon.

Trump on myös vihjaillut, ettei Yhdysvallat puolustaisi automaattisesti Naton eurooppalaisia jäsenmaita Venäjän mahdollista hyökkäystä vastaan, elleivät nämä ole maksaneet osuuttaan Naton kustannuksista.