Tolkun mies tuli taloon: Kykeneekö Trumpin uusi puolustusministeri rauhoittamaan Iran-haukat ja estämään sodan?

Yhdysvaltain puolustusministeriksi nimitetty Mark Esper on nyky-Yhdysvalloissa poikkeuksellinen hahmo. Häntä arvostavat sekä republikaanit että demokraatit.

Donald Trump
Teksti
Hannu Pesonen

Jyrkän erimieliset Yhdysvaltain republikaani- ja demokraattipoliitikot keskeyttivät viime viikolla hetkeksi toistensa raatelun. Yllättävään yhteisymmärryksen tuokioon antoi aiheen se, että presidentti Donald Trump kertoi nimittävänsä uudeksi väliaikaiseksi puolustusministeriksi Mark Esperin, 55.

Kummankin puolueen eturivin ulkopoliitikkojen kommenteista kuului helpotus: on mahdollista, että Trumpin hallinto sai joukkoonsa tuiki tarpeellisen tolkun miehen.

Esper aloitti virassaan 24. kesäkuuta. Trump on antanut ymmärtää, että nimitys on tarkoitus vahvistuttaa senaatilla pysyväksi mahdollisimman pian.

Uusi puolustusministeri on suurelle yleisölle jokseenkin tuntematon. Useat Washingtonin hallinnon tarkkailijat kuitenkin suhtautuvat nimitykseen toiveikkaasti.

He uskovat, että Trump saattoi nostaa Esperin eräänlaiseksi suojakilvekseen. Esperin tehtävänä olisi estää hallinnon teräväkyntisimpiä haukkoja kiihdyttämästä painostustoimia Irania vastaan tilanteeseen, jossa sotaa ei voida enää välttää.