Toimittajan murhajutusta vuotaneet viestit saaneet poliitikkoja eroamaan - oikeudenkäynti alkaa Slovakiassa

Tuomari hylkäsi useita oikeusjutun todisteita.

henkirikokset
Teksti
Erkki Mervaala

Torstaiaamuna 19.12.2019 Slovakian Pezinokin erikoistuomioistuimen oikeussaliin kokoontui journalisteja ympäri maailman seuraamaan toimittaja Ján Kuciakin ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírován murhien oikeudenkäynnin kuulemistilaisuutta. Kuciak ja Kušnírová murhattiin kodissaan Bratislavan lähellä Veľká Mačan kylässä 21. helmikuuta 2018.

Alusta asti murhan on uskottu liittyvän Kuciakin työhön tutkivana journalistina. Viimeinen ennen Kuciakin kuolemaa julkaistu hänen kirjoittamansa artikkeli käsitteli murhan tilaamisesta syytettyä liikemiestä Marian Kočneria.

Torstaina nähtiin ensimmäistä kertaa samassa oikeussalissa murhasta ja sen järjestämisestä syytetty nelikko Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó ja Miroslav Marček.

Syyttäjän mukaan Kočner tilasi murhan Marčekilta ja Szabólta välittäjänä toimineen Zsuzsován kautta. Marček on myöntänyt tappaneensa Kuciakin ja Kušnírován. Syyttäjän mukaan Szabó toimi Marčekin kuskina.

Nelikko on syytettynä myös toisesta, vuonna 2016 Kolárovossa tehdystä liikemies Peter Molnárin murhasta. Mikäli heidät tuomitaan syyllisiksi, heitä odottaa 25 vuoden vankeustuomio.