Tiukempi rajavalvonta, laittomasti maassa olevat tarkempaan syyniin – Ranskan Macron vaatii remonttia Schengeniin

Ranskan presidentti kehottaa varautumaan siihen, että turvapaikanhakijoiden joukossa Eurooppaan pyrkii yhä enemmän ihmisiä, joilla on yhteyksiä terrorismiin.

Euroopan unioni
Teksti
Mika Horelli

Ranskaa ja Itävaltaa järkyttäneet terrori-iskut ovat kasaamassa paineita EU:n vapaan liikkuvuuden ja Schengenin sopimuksen tiukentamiselle.

Muutosvaatimuksia on esittänyt erityisesti Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka vaatii EU:n ulkorajojen valvonnan tiukentamista sekä EU-alueella laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten tehokkaampaa valvontaa ja palauttamista.

Euroopan komission mukaan vuonna 2019 EU-maissa oleskeli laittomasti noin 628 000 kolmansien maiden kansalaista. Luku oli noin 10 prosenttia korkeampi kuin vuotta aikaisemmin.

Macron kehotti EU-maita varautumaan myös siihen, että oikeiden turvapaikanhakijoiden joukossa Eurooppaan pyrkii yhä enemmän ihmisiä, joilla on yhteyksiä terrorismiin.

EU-alueelle saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä on kuitenkin pysynyt murto-osassa verrattuna vuoden 2015 yli miljoonaan tulijaan. Vuonna 2019 tulijoita oli Flow Monitoring Europe -sivuston mukaan 128 536 ja tänä vuonna marraskuun 5. päivään mennessä 73 081 henkilöä.