Tietovuoto EU:sta: Eurooppalaiset sotalaivat lähtevät turvaamaan Länsi-Afrikan rannikkoa merirosvoilta

Suomen merivoimat ei ole mukana operaatiossa, koska sopiva kalusto puuttuu.

Afrikka
Teksti
Mika Horelli

Euroopan unioni aikoo lähettää sotalaivoja turvaamaan meriliikennettä merirosvoilta Länsi-Afrikan rannikolla. Tänä vuonna alkava monivuotinen operaatio Guineanlahdella tuli julkisuuteen EU:n ulkosuhdehallinnon EUH:n vuotamasta muistiosta.

EUH:n mukaan Guineanlahdesta on tullut viime vuosina yksi maailman vaarallisimmista merialueista, jossa tapahtuu 95 prosenttia maailman kaikista merellä tapahtuvista sieppauksista. Alueella kulkevista laivoista on viime vuosina kaapattu panttivangeiksi satoja ihmisiä, ja heistä maksetut lunnaat ovat nousseet jopa 300 000 dollariin hengeltä.

Euroopan unionille Guineanlahden valvonta on erityisen tärkeää siksi, että alueen maita maita käytetään sillanpäinä ihmissalakuljetuksessa ja eteläamerikkalaisten huumeiden kuljettamisessa Eurooppaan.

EU mukaan alueen rannikkovaltioista ainoastaan Nigerialla on omia resursseja aluevesiensä valvontaan.

Ainakin Tanskan, Ranskan, Italian, Portugalin ja Espanjan merivoimat ovat lähettämässä aluksensa Guineanlahdelle, jokainen kahdeksaksi kuukaudeksi kerrallaan. EU-maiden sotalaivojen ohella alueella partioi myös muun muassa Yhdysvaltain laivasto.