Tieteestä lyhyesti: Klitoris aivoissa, koirankakkaa ilmassa ja rakastuvat liettualaiset

autismi
Teksti
Marko Hamilo
Istockphoto
Kuva Istockphoto.


Yhden molekyylin moottori

Yhdysvaltalaiskemistit ovat kehittäneet pyyhkäisytunnelointimikroskoopilla yhdestä ainoasta molekyylistä koostuvan sähkömoottorin. Moottori oli vain yhden nanometrin paksuinen, kun aiempi ennätys oli 200 nanometriä. Ihmisen hiuksen läpimitta on noin 60 000 nanometriä. Tekniikkaa voi hyödyntää monenlaisissa sovelluksissa lääketieteestä nanotekniikkaan.

Lintu polttaa lihaksiaan

Tuulitunnelikoe osoitti, että pitkiä matkoja tauotta muuttavat linnut polttavat varastorasvojensa ohella lihaksiaan ylläpitääkseen nestetasapainoaan. Proteiinipitoisten kudosten polttaminen tuotti viisi kertaa enemmän vettä energiayksikköä kohden kuin rasvan polttaminen. Lihasten käyttö energianlähteenä lisääntyi, kun tuulitunnelin ilman suhteellista kosteutta vähennettiin.

Autismi on geeneissä

Lapsen riski sairastua autismiin on huomattavasti tavallista suurempi, jos hänellä on vanhempia sisaruksia, joilla on autismi. Aiempien arvioiden mukaan riski olisi 3-10 prosenttia, mutta aikaisempaa laajemmalla aineistolla tehdyn tutkimuksen mukaan riski on jopa 19 prosenttia. Pojilla riski on jopa 26 prosenttia. Koko väestöstä autismi puhkeaa alle prosentille.

Liettuassa rakastutaan

Yhdysvaltalaisten, liettualaisten ja venäläisten käsityksiä romanttisesta rakkaudesta vertaileva tutkimus osoitti, että yhdysvaltalaisilla ja itäeurooppalaisilla on lemmenasioissa erilainen aikakäsitys. Kun yhdysvaltalaisista yli 58 prosenttia sanoi, että rakastuminen tapahtuu 2-12 kuukaudessa, yli 90 prosenttia liettualaisista raportoi rakastuvansa alle kuukaudessa.

Klitoris löytyi aivoista

Naiset ovat aina tienneet, että klitoriksen kiihottaminen tuntuu erilaiselta kuin vaginan, mutta nyt aivotutkijoilla on siitä näyttöä. Funktionaalinen magneettikuvaus aivojen sensorisilta alueilta osoitti, että vaginan kiihottaminen aktivoi aivan eri aivoalueita kuin klitoriksen koskettaminen. Tutkimuksessa löytyi myös yhteys nännien ja genitaalien välillä, mikä voi selittää, miksi jotkut naiset saavat orgasmin yksin rintoja koskettamalla.

Koirankakkaa ilmassa

Yhdysvaltalaisten suurkaupunkien ilmassa kesällä leijailevista bakteereista kolmannes on peräisin maasta, kolmannes koiran jätöksistä ja kolmannes puiden lehdistä. Talvella koirankakka on ilman bakteeriston tärkein lähde. Dna-analyysillä bakteerien alkuperän tunnistaneiden tutkijoiden mukaan ilmanäytteissä havaittu määrä – noin 10 000 bakteeria kuutiometriä kohden – tuskin riittää aiheuttamaan sairauksia.