Tiedettä: Vaeltelevat planeetat ja lehtitunnistin

lehdet
Teksti
Marko Hamilo
Vaeltava planeetta
Kuvat ESO ja Istockphoto.


Kulkuplaneetta vaeltaa yksin

Japanilaiset tähtitieteilijät ovat löytäneet gravitaatiolinssimenetelmällä tähtienvälisestä avaruudesta kymmenen eksoplaneettaa, jotka vaeltavat omia aikojaan. Aurinkokuntamme ulkopuolisia planeettoja on löydetty jo satoja, mutta useimmat niistä kiertävät jotakin tähteä kuten Maa kiertää Aurinkoa.

Sukupuuttojen uhkaa liioiteltu

Elinympäristöjen yksipuolistuminen johtaa eliölajien sukupuuttoihin, mutta tähän asti käytetyt ennustemenetelmät ovat liioitelleet sukupuuttoon kuolevien lajien määrää jopa 160 prosentilla. Elinympäristöjen katoaminen on kuitenkin edelleen suurin yksittäinen syy lajien uhanalaistumiseen ja sukupuuttoihin.

Lehti

Työ ei vähennä kapinaa

Työttömyyden vähentäminen tukitoimin ei ole vähentänyt kapinallisten iskuja hallitusta vastaan Afganistanissa, Irakissa ja Filippiineillä. Tutkimuksen mukaan työllisyyden parantamisella ei ollut korrelaatiota myöskään iskuihin siviilejä kohtaan.

Puhelin tunnistaa puun

Yhdysvaltalaistutkijat ovat kehittäneet iPhone-sovelluksen, joka tunnistaa puulajin sen lehdestä otetun kuvan perusteella. Elektroninen kenttäopas Leafsnap tarjoaa lajinimen lisäksi kuvia kyseisestä puusta sekä tietoa sen hedelmistä, kukista, tuohesta ja siemenistä.