Tiedettä: Kuullakin oli kuu?

aerosolit
Teksti
Marko Hamilo
Kuva Daniel Roland / AFP / Lehtikuva.

Kuulla oli kuu?

Kuun epäsymmetrisille piirteille on esitetty erilaisia hypoteesejä. Uuden arvailun mukaan Kuulla saattoi olla itsellään oma pienempi seuralainen kymmenien miljoonien vuosien ajan. Sen rauhallinen yhteentörmäys Kuuhun selittäisi myös kiertolaisemme ylängöt ja niillä havaitut harvinaiset maametallit, kaliumin ja fosforin.

Aivosolut ja masennus

Myös aikuisen ihmisen aivoissa syntyy uusia hermosoluja erityisesti hippocampuksessa, alueella, joka on vastuussa muun muassa uusien muistojen tallentumisesta ja jossa on paljon stressihormonien reseptoreja. Uuden hiirillä tehdyn tutkimuksen mukaan uusien hermosolujen syntymisen ehkäiseminen lisäsi hiirten masennusoireita.

Märkä musta aukko

Maailmankaikkeuden suurin vesivarasto on löytynyt 12 miljardin valovuoden päästä kiertämästä kirkkaan galaksin keskustan mustaa aukkoa. Tämän kosmisen lähteen vesihöyry painaa 140 biljoonaa kertaa enemmän kuin Maan kaikki valtameret yhteensä.

Aerosolit viilentävät

Rikkidioksidi, noki ja muut fossiilisten polttoaineiden tuottamat aerosolit viilentävät ilmastoa ja ne ovat peittäneet kasvihuonekaasujen lämmittävää vaikutusta enemmän kuin on luultu. Uuden tutkimuksen mukaan aiemmat satelliittihavaintoihin perustuvat ennusteet aliarvioivat aerosolien vaikutuksia.