Tiedettä: Anti-laser ja ahdasmielisten psykologien heimo

laser
Teksti
Marko Hamilo
Antilaser
Anti-laser muuttaa valon lämmöksi. Kuva Yidong Chong / Yale University.


Anti-laserista apua optiseen tietojenkäsittelyyn

Yalen yliopiston tutkijat ovat valmistaneet maailman ensimmäisen anti-laserin. Kun laitteeseen kohdistaa kaksi lasersädettä, ne tuhoavat toisensa ja muuttuvat lämmöksi. Tekniikalla voi olla sovelluksia optisessa tietojenkäsittelyssä ja lääketieteellisessä kuvantamisessa.

Lähde: Wired

Psykologit ovat ahdasmielinen heimo

Syrjintä, ennakkoluulot ja rasismi ovat tavanomaisia puheenaiheita, kun yhdysvaltalaiset persoonallisuus- ja sosiaalipsykologit pitävät vuosikokoustaan. Tänä vuonna syrjittyjen vähemmistöjen listalle päätyi yllättävä ryhmä: konservatiivit.

Kun sosiaalipsykologi Jonathan Haidt Virginian yliopistosta pyysi tuhatpäisen kokousväen poliittisesti konservatiiveja viittaamaan, kolme kättä nousi. Konservatiiveiksi identifioituu Yhdysvalloissa 40 prosenttia väestöstä. Haidtin mukaan konservatiivien satakertainen aliedustus ja sosiaalipsykologien oikeistolaisia syrjivä heimoyhteisöllisyys haittaa tutkimusta ja heikentää sosiaalipsykologien uskottavuutta.

Lähde: The New York Times

Silkin mekaniikan arvoitus selvisi

Silkki on lujaa kuin teräs ja kovaa kuin Kevlar, mutta kevyempää kuin puuvilla. Saksalaistutkijat ovat nyt saaneet selville, mihin silkin mekaaniset ominaisuudet perustuvat. Silkki koostuu pehmeästä amorfisesta ja kovasta kiteisestä aineesta. Pehmeät osat tekevät silkistä joustavaa, kiteiset yksiköt taas huolehtivat sen kovuudesta.

Lähde: Biophysical Journal

Venyttely ei ehkäise vammoja

Kannattaako venytellä ennen juoksulenkkiä? Uuden tutkimuksen mukaan venyttelystä ei näyttäisi olevan haittaa, jos kohta ei hyötyäkään. Vajaat kolme tuhatta yli 15 kilometria viikossa juoksevaa koehenkilöä jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toisen tuli venytellä ennen lenkkiä 3-5 minuuttia ja toisen ei ollenkaan. Ryhmien välillä ei havaittu eroja vammautumisriskissä.

Lähde: 2011 Annual Meeting of the American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS)