
Tekoälyä kehitetään niin nopeasti, etteivät Euroopan lainsäätäjät pysy perässä
Tekoälysovellusten sääntelyllä on kiire, mutta liian tiukat rajoitukset voivat tukahduttaa innovaatiot.
Tekoälyn käyttö on kasvanut viimeisten kuukausien aikana niin nopeasti, että EU:n sääntely on jäänyt pahasti jälkeen.
Verkon tunnetuin tekoälysovellus, OpenAI:n omistama ChatGPT julkistettiin marraskuussa. Kahden kuukauden jälkeen sillä oli sata miljoonaa käyttäjää eri puolilla maailmaa. Tällä hetkellä se on maailman viidenkymmenen suosituimman verkkosivuston joukossa. Kasvun ennakoidaan kiihtyvän. Kirittäjinä toimivat muut tekoälysovellukset kuten Googlen Bart ja Microsoftin Bing.
Italian tietosuojaviranomaiset ilmoittivat maaliskuun lopulla määränneensä väliaikaisia rajoituksia sille, miten ChatGPT saa käyttää italialaisten dataa. Tekoälysovellusten näennäinen ihmismäisyys perustuu siihen, että ne louhivat verkosta lakkaamatta tietoa, jolla algortimejä koulutetaan.
Tietosuojaviranomaisten mukaan louhittu tieto sisältää mitä tahansa, johon tekoälyteknologia pääsee verkossa käsiksi. Se hyödyntää myös sellaista tietoa, joka kuuluu EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen GDPR:n tarjoaman yksityisyydensuojan piiriin. Tietomassojen kerääminen ja säilyttäminen ilman perustetta ja lupaa on viranomaisten mukaan laitonta.