"Tekninen pikku seikka" onkin valtava muutos – Puolaa hallitseva Laki ja Oikeus yrittää sementoida valtaansa uusilla keinoilla

Varsovan yliopiston perustuslakioikeuden professorin mukaan lakihanke on täysin vastuuton.

demokratia
Teksti
Mika Horelli

EU-tuomioistuin on antanut langettavia ratkaisuja Puolan aikaisempien oikeusvaltioloukkausten takia, mutta Laki ja Oikeus -puolue (PiS) kehittää yhä uusia tapoja murentaa maan demokratiaa.

Vuodesta 2015 valtaa pitänyt puolue on parlamenttienemmistönsä turvin ajamassa nyt läpi lakia, jolla on tarkoitus huolehtia tulevaisuudessa siitä, että maassa varmistetaan vaalituloksen ”oikeellisuus”.

Uuden lain mukaan vaalituloksen vahvistaminen siirtyy maan korkeimman oikeuden alaiselta ja lakkautetulta työllisyys-, sosiaaliturva- ja julkisten asioiden valiokunnalta erityiselle tarkistus- ja julkisten asioiden valiokunnalle.

Puolalaisen avointa poliittista keskustelua ylläpitävän ODF-säätiön viestintäjohtajan ja journalistin Martin Mycielskin mukaan muutos kuulostaa asiaa tuntemattomasta lähinnä tekniseltä pikkuseikalta, mutta todellisuus on toinen.

Tarkistus- ja julkisten asioiden valiokunnan 25 jäsentä nimitetään PiS:in kaavailujen mukaan tulevaisuudessa puhtaasti poliittisin perustein. Heistä 15 valitsee Puolan parlamentin alahuone Sejm, jonka 460 jäsenestä Laki ja oikeus -puolueella on 234 edustajan enemmistö.