”Teheranin hirttotuomari” ja arabien tappamisella ylpeilevä ex-sotilas – Irania ja Israelia johtavat nyt jyrkän linjan kiihkoilijat

Ebrahim Raisi ja Naftali Bennett aloittivat nokittelun heti. Mutapainin roiskeet uhkaavat läikkyä koko Lähi-itään.

Iran
Teksti
Hannu Pesonen

Israelin pääministeri Naftali Bennett, 49, ei onnitellut Iranin vastavalittua presidenttiä. Tieto Ebrahim Raisin, 60, vaalivoitosta julkaistiin 19. kesäkuuta. Bennett kutsui häntä ”Teheranin hirttotuomariksi” ja ”suurimmaksi mahdolliseksi uhaksi Lähi-idän vakaudelle”.

Bennett oli toiminut maansa pääministerinä vasta viikon. Jo kauden ensi metrit kuitenkin näyttivät, että mahdolliset toiveet uudesta alusta Israelin ja Iranin välisissä suhteissa saattoi unohtaa.

Naftali Bennett on entinen erikoisjoukkojen sotilas, joka tunnetaan äärikansallisen siirtokunta-aatteen kiivaana edistäjänä. Hän vastustaa palestiinalaisalueiden itsenäistymistä ja on julistanut juutalaisten raamatullista oikeutta ottaa maita haltuunsa muista välittämättä.

Elokuussa virassaan aloittavaa Raisia voi puolestaan pitää Iranin islamilaisen tasavallan historian ääriuskonnollisimpana ja vanhoillisimpana presidenttinä. Hän on toiminut vuodesta 2012 uskonoppineiden hairahduksia käsittelevän ja niistä rankaisevan erikoistuomioistuimen pääsyyttäjänä ja oli Iranin uskonnollisen johtajan ajatolla Ali Khamenein suosikkiehdokas.

Raisi on vakuuttanut jatkavansa ”islamilaisen vallankumouksen puhdistamista” edeltäjänsä kaudella ”löystyneestä moraalista”, tarvittaessa kovakätisesti.