Tätä kaikkea on Elon Musk: Tosielämän Iron Man, liikemies ja keksijä – mies, joka aikoo viedä meidät Marsiin

”Yritän vain tehdä hyödyllisiä asioita”, Elon Musk on vastannut toimintansa arvostelijoille ja ihmettelijöille.

Elon Musk
Teksti
Johanna Juupaluoma

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kaikki näyttää hyvin yksinkertaiselta.

Multimiljardööri Elon Musk on tiivistänyt suunnitelmansa koruttomiin kaavioihin ja suoraviivaisiin aikajanoihin.

Ne kertovat, kuinka Mars-lennoista tulee totta: pitää vain tietää, minne haluaa mennä – ja tehdä siitä mahdollista.

Muskin mukaan ensimmäisen miehittämättömän Mars-lennon voisi tehdä vuonna 2023 ja ensimmäiset ”turistilennot” voisi aloittaa vuonna 2026.

Musk kertoi avaruusmatkojen uusimmista aikatauluista kesäkuussa 2017 New Space -julkaisuun kirjoittamassaan artikkelissa.

Visioistaan ihmiskuntaa varten hän puhui myös syyskuussa 2016 järjestetyssä avaruusalan kongressissa Meksikossa. Marsin asuttamiseen hän arvioi kuluvan vähintään neljäkymmentä vuotta. Sata henkilöä kuljettavia avaruusaluksia tarvittaisiin ainakin tuhat.

Video: Elon Musk ja SpaceX avaruusalan kongressissa 27. syyskuuta 2016. Lähde: SpaceX/Youtube.

 

Elon Musk, 46, on yksi kiinnostavimmista liikemiehistä koko maailmassa.

Häntä on kutsuttu ihmiskunnan pelastajaksi ja verrattu sarjakuvahahmo Iron Maniin – älykkääseen liikemieheen ja supersankariin.

Musk tuntuu olevan kaikkialla, missä tapahtuu, ja paiskii hommia työnarkomaanin lailla.

2000-luvun taitteessa hän oli mukana perustamassa internetissä käytettävää PayPal-maksujärjestelmää ja sitä edeltänyttä X.com-verkkopankkia.

Tällä hetkellä Musk on amerikkalaisen avaruusraketteja valmistavan SpaceX:n perustaja ja sähköautovalmistaja Tesla Motorsin toimitusjohtaja, uudelleenkäytettävien kantorakettien kehittäjä ja supernopean hyperloop-yhteyden puolestapuhuja sekä Teslan ja niin ikään perustamansa aurinkoenergiayhtiö SolarCityn hallituksen puheenjohtaja.

Näiden lisäksi hän on perustanut vuonna 2016 maanalaisia tunneleita rakentavan The Boring Companyn, joka aloitti ensimmäiseen tunnelin rakentamisen Los Angelesissa tänä keväänä.

Vain viikonloppuisin Elon Muskilla on aikaa hänen ja ensimmäisen puolisonsa Justine Muskin viidelle pojalle. Silloinkin osa ajasta menee sähköpostien parissa.

”Oletko suuri konna vai supersankari?”

Mutta onko Elon Musk nykyajan Leonardo da Vinci – vai onko hänen touhuissaan kyse vain suuresta Keisarilla ei ole vaatteita -huijauksesta?

Muskin kunnianhimoiset tavoitteet ja monilahjakkuus ovat herättäneet arvostusta mutta myös epäilyä.

Amerikkalainen talk show -isäntä ja koomikko Stephen Colbert yritti tätä selvittää vieraaltaan syksyllä 2015, osin vitsillä:

”Oletko suuri konna vai supersankari?”

”Yritän vain tehdä hyödyllisiä asioita”, vähäsanainen Musk vastasi kysymyksen kiertäen.

Video: Elon Musk Stephen Colbertin vieraana 10. syyskuuta 2015. Lähde: The Late Show with Stephen Colbert / Youtube.

 

Elon Musk on tarkkaan pitänyt kiinni rauhallisesta ja vakaasta julkisuuskuvastaan eikä ole juuri avannut hankkeidensa motiiveja.

Aina kun hän esiintyy julkisuudessa, hänet esitetään työlleen omistautuvana – toimitusjohtajana, sijoittajana, keksijänä ja yrittäjänä. Milloin hän osallistuu tekniikanalan paneeliin, milloin taas kertoo uusista hankkeistaan SpaceX:n ja Teslan julkistamistilaisuuksissa.

Tai sitten multimiljardööri antaa nuorille opiskelijoille elämänohjeita menestymistä varten yliopiston alumnijuhlassa.

Tekniikan, fysiikan ja talouden pariin Muskia on kannustettu lapsuudesta lähtien.

Varakkaan perheen lapsena Musk oli saanut ensimmäisen tietokoneensa jo 9-vuotiaana. Muutamaa vuotta myöhemmin Musk jo harjoitteli liike-elämän taitojaan, kun hän myi itse tekemänsä pelin tietokonelehdelle.

Sama tie jatkui yliopistossa, kun Etelä-Afrikan Pretoriassa syntynyt Musk muutti äitinsä kotimaahan Kanadaan vuonna 1988. Hän aloitti kandidaatin opinnot taloustieteissä ja fysiikassa Queen’s Universityssa Ontariossa, missä hän tapasi myös Justinen.

 

Muskin urakehitystä on viitoittanut etenkin kaksi asiaa.

Ensiksi hän on aina tajunnut sen, mihin milloinkin kannattaa panostaa.

Toiseksi hän on osannut olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Vuonna 1995 Musk hylkäsi hyvin pian jatko-opintohaaveet Stanfordin yliopistossa, kun hän tajusi jotain. Rahaa ei tehtäisi fysiikalla vaan vauhdilla kasvavalla internetillä.

Hän muutti Silicon Valleyhin, perusti aikakauslehdille verkkopalveluita tarjoavan Zip2-yrityksen, myi sen muutamaa vuotta myöhemmin Compaqille ja keräsi ensimmäiset miljoonat taskuunsa.

Niillä hän sai ostettua muun muassa aikansa nopeimman auton, McLarenin, mutta myös investoitua seuraavaan yritykseensä X.com-verkkopankkiin – tulevaan PayPaliin.

1990-luvun loppuun mennessä Muskin urakiidossa vauhti oli kova, mutta ei vielä niin päätähuimaava kuin seuraavalla vuosikymmenellä.

Justine Musk osasi ennakoida tätä vuonna 1999.

”Pelkään, että menetämme kyvyn arvostaa ja kyvyn perspektiivistä”, hän totesi.

Video: Elon ja Justine Musk videohaastattelussa vuonna 1999. Lähde: Elon Musk best videos / Youtube.

 

Muskin elämässä kaikkein kohtalokkain ja käänteentekevin vuosi on ollut 2002.

Saman vuoden aikana Musk sai Yhdysvaltain kansalaisuuden, eBay osti PayPalin ja Musk perusti SpaceX-yhtiön.

PayPalin myynnillä Elon Muskin omaisuus nousi yli 87 miljoonaan euroon.

Mutta vuosi 2002 ei ollut pelkkää hohtoa.

Justine Musk kertoi perheen elämää avaavassa naistenlehti Marie Clairen haastattelussa, kuinka heidän alle vuoden vanha esikoispoikansa menehtyi kätkytkuolemaan.

Justine Muskin mielestä heidän poikansa kuoleman jälkeen Elon Muskista tuli juuri sellainen kuin hän on nyt: yhä enemmän sisäänpäin kääntynyt, uralleen omistautuneempi ja seurapiireissä viihtyvämpi. Pitkälti näistä syistä heidän avioliittonsa päättyi eroon vuonna 2008.

Tämän jälkeen Musk on ollut kahdesti naimisissa englantilaisnäyttelijä Talulah Rileyn kanssa. Viime aikoina Musk on puolestaan nähty näyttelijä Johnny Deppin ex-vaimon, näyttelijä Amber Heardin seurassa.

Suuresta julkisuudesta huolimatta Elon Musk on yhä kuin pikku poika Etelä-Afrikasta. Tilanteesta riippumatta vain yksi asia saa hänen silmänsä kirkastumaan: tulevaisuus. Sinne hänen katseensa on syvästi kiinnittynyt.

 

Viidentoista viime vuoden aikana Muskin varallisuus on kasvanut entisestään, aina yli 13,7 miljardiin euroon.

Nykyään Los Angelesin Bel Airissa hulppeasti asuva Musk on tehnyt visioistaan pala palalta totta.

Heinäkuun alussa ilmoitettiin, että Teslan kolmatta mallia on tilattu ennakkoon yli 300 000 kappaletta. Avaruusturismin osalta SpaceX ottaa ensiaskeleet ensi vuonna, kun se aikoo kuljettaa kaksi yksityisasiakastaan Kuuhun.

Muskin suuret suunnitelmat eivät olisi kuitenkaan toteutuneet ilman Yhdysvaltain hallitusta.

Liittovaltiolta saadun lainarahan turvin Tesla nousi ylös vuonna 2010 koittaneista talousvaikeuksista.

Sen jälkeen Teslalla on mennyt aiempaa paremmin, vaikka sähköautojen todellista läpimurtoa ei aivan heti ole tapahtumassa.

Musk arveli vuonna 2010, että kahdenkymmenen vuoden sisällä sähköautot olisivat kuitenkin jo valtavirtaa.

Video: Elon Musk Time-lehden haastattelussa 12. heinäkuuta 2010. Lähde: Time/Youtube.

 

SpaceX:n osalta tulevaisuus on myös taattu, vaikka Mars-lentojen aikataulu on koko ajan venynyt ja todellista varmuutta ei ole siitä, että Marsin asuttaminen voisi koskaan edes alkaa.

SpaceX ja Yhdysvaltain hallitus solmivat vuonna 2012 1,4 miljardin euron sopimuksen siitä, että SpaceX yhteistyössä Nasan kanssa toimittaa välineistöä kansainväliselle avaruusasemalle.

Tämän lisäksi yhtiöllä on valtion kanssa myös muutamia muita miljoonissa dollareissa kulkevia hankkeita.

Musk on kuitenkin antanut ymmärtää, ettei ole valtion vietävänä.

Ensimmäinen todiste siitä oli vuonna 2013, kun koko Teslalle lainattu yli 400 miljoonan euron laina korkoineen maksettiin pois.

Toukokuussa 2017 Musk puolestaan sanoi hyvästit presidentti Donald Trumpin 18 liikemiehestä koostuneelle talousneuvostolle, johon hän oli kuulunut.

Ilmastonmuutosta tosiasiana pitävän Muskin eron syynä oli se, ettei Trump suostunut allekirjoittamaan Pariisin ilmastosopimusta.

Elon Musk tarjoaa yllätyksiä koko ajan.

Tekeepä Musk liiketoimintaansa mistä motiiveista tahansa, yksi asia on varmaa.

Tältä liikemieheltä eivät yllätykset ja bisnesideat lopu.

Heinäkuussa 2017 Musk herätti hämmennystä kertomalla, että olisi saanut valtiolta suullisen luvan hyperloop-yhteyden rakentamiseen New Yorkin ja Washington D.C.:n välille, jolloin matka voisi taittua jopa 29 minuutissa.

Musk myös ilmoitti Twitterissä ostaneensa takaisin aikoinaan PayPalille myymänsä X.comin.

Musk perusteli kauppaa tunnesyillä.

”Mitään suunnitelmia ei ole vielä.”