Tapattiko Putin entisen KGB-everstin? Litvinenko syytti Venäjää useista hirmuteoista

Polonium-murhan oikeudenkäynti alkaa Britanniassa.

Entisen KGB-everstin Aleksandr Litvinenkon salamurhaa koskeva oikeudenkäynti alkaa uudelleen ensi tiistaina 27. tammikuuta Lontoossa. Litvinenko kuoli poloniummyrkytykseen 43-vuotiaana vuonna 2006, ja Britannia keskeytti tutkimukset tuolloin ”kansallisen turvallisuuden” nimissä.

Litvinenko suhtautui kriittisesti presidentti Vladimir Putinin hallintoon ja erityisesti Tšetšenian sotaan. Hän väitti ennen kuolemaansa, että Putin antoi henkilökohtaisesti määräyksen hänen tappamisestaan.

Litvinenko pestautui 1980-luvun lopulla töihin Neuvostoliiton turvallisuuspalveluun KGB:hen. Neuvostoliiton hajottua hän siirtyi KGB:n seuraajaksi perustettuun FSB:hen, jossa hän työskenteli järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin vastaisessa yksikössä. Vuonna 1997 hänet siirrettiin rikollisjärjestöjen toimintaa tutkineen salaisen yksikön varajohtajaksi.

Litvinenko ajautui hankauksiin työnantajansa kanssa paljastettuaan FSB:n toimintaan liittyneitä väärinkäytöksiä. Hän kertoi marraskuussa 1998 suurta huomiota herättäneessä tiedotustilaisuudessa, että hänet oli määrätty tappamaan vaikutusvaltainen liikemies Boris Berezovski, joka kuului tuolloin presidentti Boris Jeltsinin lähipiiriin.

”Toivomme, että turvallisuuspalvelu kokoaa rohkeutensa puhdistaakseen itsensä henkilöistä, jotka päästyään kenraaleiksi sabotoivat viime vuosien demokraattista kehitystä ja vääristävät FSB:n perustuslaillisen tehtävän”, Litvinenko sanoi tuolloin.