Tämäkö reilua? YK:n ihmisoikeusneuvosto paheksuu Israelia sarjatulella, mutta Kiinaa tai Venäjää se ei ole tuominnut koskaan

YK:n ihmisoikeusneuvostoa on kritisoitu Israel-pakkomielteisyydestä. Suomen ulkoministeriön mukaan neuvoston epätasapuolisuus tiedostetaan yleisesti, mutta ongelmalle on vaikea tehdä mitään.

diplomatia
Teksti
Heikki Salmela

Kun YK:n ihmisoikeusneuvosto helmikuun lopulla aloittaa historiansa 49. istunnon Genevessä, asialistan seitsemäs kohta on sama kuin aina ennenkin: palestiinalaisalueiden tilanteen tarkastelu. Kun asiasta on kuultu alustus, siitä keskustellaan. Sen jälkeen julkaistaan päätöslauselma, jossa tuomitaan Israelin toimet.

Prosessi menee aina samalla tavalla. Palestiinalaisalueiden tilanne on ainoa konflikti tai kriisi, joka on ihmisoikeusneuvoston huomion kohteena sen jokaisessa istunnossa.

Samaan aikaan moni muu pitkittynyt ihmisoikeusongelma jää neuvoston päätöslauselmissa mainitsematta.

Esimerkiksi viime vuonna neuvosto hyväksyi vähintään yhden tuomitsevan päätöslauselman 13 maan ihmisoikeustilanteesta. Israelin toiminta tuomittiin viidessä päätöslauselmassa ja Syyrian ja Myanmarin vallanpitäjät kolmessa. Valko-Venäjän ja Afganistanin ihmisoikeusrikkomukset tuomittiin kahdesti.

Yhden tuomitsevan päätöslauselman saivat Burundi, Eritrea, Etelä-Sudan, Iran, Nicaragua, Pohjois-Korea, Sri Lanka ja Sudan.