Tämä tiedetään Berliinin rekkaiskusta: ”Meillä on väärä mies” – Aseistettu tekijä karkuteillä?

Ainakin 12 ihmistä kuoli ja 48 loukkaantui.

Berliini
Teksti
Sanna Ihalainen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Berliinin rekkaiskun tekijä saattaa olla vielä vapaalla jalalla, aseistettuna. Poliisilähde kertoi tiistaina 20. joulukuuta iltapäivällä Die Weltille: ”Meillä on väärä mies.”

Poliisi vahvisti väitteen myöhemmin tiedotustilaisuudessa.

Kiinni otettu 23-vuotias pakistanilainen ei ole myöntänyt tekoa kuulusteluissa. Die Weltin mukaan hänen syyttömyttään tukee myös se, ettei vaatteista löytynyt autoon tapetun puolalaismiehen verta.

Puolalainen ammuttiin, joten kuljettajan vaatteista olisi pitänyt löytyä veriroiskeita.

Tiedotustilaisuudessa vahvistettiin, että rekassa oli tapahtumahetkellä kaksi ihmistä. Muita yksityiskohtia ei voi paljastaa tutkinnan keskeneräisyyden vuoksi.

Poliisi ei myöskään halua kommentoida rekkaan liittyviä arvailuja tai spekulaatioita.

Median toiminta sai tiedotustilaisuudessa erityistä kiitosta: tilanne ei riistäytynyt käsistä vaan pysyi rauhallisena, mikä auttoi ihmisiä välttämään paniikkia.

Poliisi pyysi ihmisiä lähettämään kaiken mahdollisen kuva- ja videomateriaalin tapahtumapaikalta.

Berliinin poliisi kehottaa Twitterissä erityiseen varovaisuuteen ja raportoimaan pienimmistäkin vihjeistä. Merkittäviä iskuja voi odottaa lisää.

Kansalaisia myös muistutettiin olemaan tutkimatta asiaa omin päin ja jättämään asia poliisien hoidettavaksi.

Tunnelma Berliinin Breitscheidplatzin joulumarkkinoilla muuttui maanantaina 19. joulukuuta jouluisesta traagiseksi.

Iltakahdeksalta mustaa rekkaa ajanut mies suuntasi ajoneuvon väkijoukkoon.

Tämänhetkisten tietojen mukaan 12 ihmistä kuoli ja 48 loukkaantui. Osa loukkaantui vakavasti.

Berliinin poliisi tiedotti varhain tiistaiaamuna, että hyökkäys oli tarkoituksellinen ja sitä tutkitaan terrori-iskuna. Myös Saksan sisäministeri Thomas de Maiziére arveli tapauksen olleen tahallinen, vaikka olikin varovainen sanoissaan.

”En halua käyttää sanaa ’hyökkäys’, vaikka monia asia puhee sen puolesta”, Maziére sanoo.

Liittokansleri Angela Merkelin mukaan on erityisen epämiellyttävää, jos tekijäksi varmentuu henkilö, joka haki suojaa ja turvaa Saksasta. Hän sanoi, että on kaikki syyt olettaa kyseessä olleen terroriteko.

 

Rekassa oli tekohetkellä kaksi henkilöä. Kun poliisi ehti paikalle, kuljettaja oli paennut. Autossa oli puolalainen mies, joka kuoli vammoihinsa. Hänet oli sisäministeriön mukaan todennäköisesti ammuttu.

Epäilty kuljettaja jäi kiinni parin kilometrin päässä Breitscheidplatzilta. Hänen kuulustelunsa on aloitettu.

Saksalaismedioiden tietojen mukaan rekan kuljettaja oli 23-vuotias turvapaikanhakija Pakistanista. Mies oli tullut Saksaan vuosi sitten. Poliisi ei ole vahvistanut tietoja.

Rekka kuului puolalaiselle rakennusyhtiölle. Yhtiö on kertonut, että rekan 37-vuotiaan kuljettajan oli tarkoitus pitää tauko Berliinissä, mutta hänestä ei ole kuulunut mitään maanantaiaamupäivän jälkeen.

Poliisi on ilmoittanut tutkivansa, varastettiinko rekka puolalaiselta rakennustyömaalta.

Videot ja valokuvat leviävät netissä siitä huolimatta, että poliisi on pyytänyt Twitterissä, että ihmiset eivät jakaisi sosiaalisessa mediassa tallenteita tapauksesta.

Berliinin rekkaiskun tutkintaa voi seurata Die Weltin tai Business Insiderin sivuilta ja Twitterissä hakusanalla #Breitscheidplatz tai @PolizeiBerlin_E:n tiliä.

 

Uutista päivitetään sitä mukaan kuin uutta tietoa tulee. Tuore päivitys 20.12. klo 16.09.