Tällainen on Viktor Janukovytšin hulppea hirsilinna – rakennettu Suomessa

Ukrainan entisen presidentin palatsista suunnitellaan korruption museota.

korruptio
Teksti
Teppo Tiilikainen

Viisi metriä korkea sähköistetty aita peittää näkymän Mežyhirjan maatilalle Novy Petrivtsyn kylässä parinkymmenen kilometrin päässä Ukrainan pääkaupungista Kiovasta. Maastoasuihin pukeutuneet aktivistit keräävät portilla jonottavilta ihmisiltä parin euron sisäänpäämaksuja.

”Kävin täällä ensimmäisen kerran heti helmikuussa, kun paikka avattiin yleisölle”, sanoo tyttöystävänsä kanssa sunnuntairetkelle tullut kiovalainen Roman Horbovyy. ”Silloin täällä oli vielä enemmän väkeä kuin nyt. Maantiellä oli ainakin kymmenen kilometrin jono, eikä parkkipaikkaa löytynyt millään.”

Parkkipaikkaa on edelleen vaikea löytää. Mežyhirja on Ukrainan syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovytšin maaseutupalatsi, ja siitä on tullut Maidanin helmikuisen vallankumouksen jälkeen maan suosituin turistinähtävyys.

Janukovytš tunnettiin rahanahneena ja korruptoituneena presidenttinä. Silti Mežyhirjan suureellisuus on yllättänyt ukrainalaiset.

”Tiesimme, että presidentillä on virka-asunto, mutta kukaan ei tiennyt, että Mežyhirja on näin valtava”, Horbovyy sanoo.