"Täkäläiset eivät ole enää kommunisteja" – Italian äärioikeiston johtaja Matteo Salvini puhkuu itsevarmuutta

Italia saattaa joutua ennenaikaisiin vaaleihin. Vasemmistopopulistisen Viiden tähden liikkeen suosio on laskussa.

Italian radikaalioikeiston johtaja Matteo Salvini on voimansa tunnossa. Hän on maan suosituin poliitikko ja nousee erittäin todennäköisesti pääministeriksi, jos Italia ajautuu ennenaikaisiin vaaleihin.

Syyskuussa muodostettu Giuseppe Conten hallitus natisee liitoksissaan. Vasemmistopopulistisen Viiden tähden liikkeen ja keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen (PD) hallituskokoomusta pitää koossa vain Salvinin johtaman äärioikeistolaisen La Lega -puolueen pelko.

Tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa ajava La Lega oli mukana Conten ensimmäisessä hallituksessa yhdessä Viiden tähden liikkeen kanssa. Hallituksen tosiasiallinen johtaja oli sisäministeri Salvini, joka onnistui vakuuttamaan italialaiset erittäin tiukalla maahanmuuttopolitiikallaan.

Salvini ajoi heikennyksiä siirtolaisten oikeuksiin ja vaikeutti oleskelulupien saamista. Samalla hän sulki Italian satamia Välimereltä turvapaikanhakijoita pelastavilta avustuslaivoilta.

Henkilökohtaisen suosionsa kasvaessa Salvini kaatoi hallituksen valtapoliittisista syistä. Hän laski nousevansa uusien vaalien jälkeen pääministeriksi.