Taistelu Merkelin perinnöstä huipentuu: Oikeisto haastaa puheenjohtajavaalissa nykyisen, vasemmalle kallistuneen linjan

CDU-puolueen oikeiston on ollut vaikea hyväksyä muun muassa päätöksiä luopua ydinvoimasta ja asevelvollisuudesta.

Angela Merkel
Teksti
Teppo Tiilikainen

Liittokansleri Angela Merkel, 66, jättää perinnökseen vahvan konservatiivipuolueen vetäytyessään politiikasta ensi syyskuun vaalien jälkeen. Kristillisdemokraattinen unioni CDU johtaa mielipidemittauksia ylivoimaisesti noin 35 prosentin kannatuksella.

Suosio tuntuu yllättävältä, sillä puolueessa on käyty kovaa valtataistelua siitä lähtien, kun Merkel luopui puheenjohtajan tehtävistä joulukuussa 2018. Kaikkein voimakkaimmin CDU:ta on jakanut suhtautuminen maahanmuuttoon ja äärioikeistolaiseen AfD-puolueeseen, joka on kohonnut merkittäväksi tekijäksi erityisesti itäisessä Saksassa.

Merkelin seuraajaksi CDU:n johtoon runsaat kaksi vuotta sitten valittu Annegret Kramp-Karrenbauer ei saanut tilannetta haltuunsa ja hän päätti luopua tehtävästään kesken kaiken viime helmikuussa. Seuraaja oli tarkoitus valita jo keväällä, mutta puoluekokousta jouduttiin siirtämään toistuvasti koronapandemian vuoksi.

Kokous järjestetään perjantaina ja lauantaina 15.-16. tammikuuta etäyhteyksien varassa. Kahden naispuheenjohtajan jälkeen ehdolla on nyt kolme miestä. He ovat kaikki koulutukseltaan juristeja ja kotoisin väkiluvultaan suurimmasta osavaltiosta Nordrhein-Westfalenista.

Puoluekokouksen ohjelmaa on karsittu koronan takia rankasti. Merkel ja Karrenbauer puhuvat perjantai-iltana. Puheenjohtajaehdokkaat ovat vuorossa lauantaina ja sen jälkeen äänestetään verkossa.