Syyrialaiset haluavat demokratiaa ja uskonnon irti valtiosta – ja hylkäävät samalla sekä Assadin että opposition linjaukset

Brittiläinen ORB International on selvittänyt syyrialaisten mielipiteitä vuodesta 2013. Nyt yritys avaa tutkimuksensa tuloksia yksinoikeudella SK:lle.

Bashar al-Assad
Teksti
Bruno Jäntti

Enemmistö syyrialaisista kannattaa kaikille yhtäläisiä oikeuksia ja näkee maansa uskonnollisen ja etnisen moninaisuuden voimavarana.

Näin on siitä huolimatta, että Syyriaa repivä sisällissota on jatkunut pian kahdeksan vuotta, ja valtio on jakautunut eri osapuolten hallitsemiin alueisiin.

Yllättävä tulos käy ilmi brittiläisen kyselytutkimusyritys ORB Internationalin tekemästä laajasta mielipidemittauksesta. Yritys käynnisti tutkimushankkeensa Syyriassa vuonna 2013 ja se jatkuu edelleen.

Yritys on haastatellut kasvotusten satunnaisotannalla valittuja syyrialaisia niin presidentti Bašar al-Assadin hallinnon, Isiksen, islamistiopposition kuin Syyrian kurdienemmistöisiä pohjoisosia hallinneen PYD-puolueen alueilla.

Näin on saatu muodostettua kansallisesti edustava otos syyrialaisten näkemyksistä liittyen muun muassa politiikkaan sekä uskonnon ja valtion suhteeseen.