Sylvester Stallone: "The Expendables on uskomattoman fyysinen ja rankka"

elokuvat
Teksti
Kalle Kinnunen

Ikääntyvän muskelitähden uusi palkkasotilastarina on paluu 1980-luvun toimintaelokuvien tyyliin. Sivuosissa nähdään Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Mickey Rourke ja Dolph Lundgren.

Tammikuussa 2009 Sylvester Stallone pullisteli ostettuaan ravintolaketju Buca di Beppon. Kuva Chris Pizzello / AP / Lehtikuva.

Sylvester Stallone elää uutta nousukautta. Kehäraakiksi luultu muskelimies ponnahti viime keväänä takaisin huipulle neljännellä Rambo-elokuvalla, joka veti katsojia huomattavasti odotettua paremmin.

Stallonea, 63, ei haittaa, että hän joutui menestystä saavuttaakseen palaamaan hahmoon, jota näytteli viimeksi vuonna 1988.

”On etuoikeus näytellä tällaista roolia. Jos minulla ei olisi Ramboa ja Rockya, en olisi tässä nyt”, Stallone sanoi lehdistötilaisuudessaan viime lauantaina.

”Nuoret miehet haluavat maskuliinisia sankarihahmoja. Nuorukaiset haluavat esikuvia, ja siksi Rambosta on tullut mitä hän on, jopa romanttinen hahmo.”

Stallonelle ojennettiin Venetsian elokuvajuhlien palkinnonjakotilaisuudessa Glory to the Filmmaker -palkinto. Kellomerkki Jaeger-LeCoultren sponsoroiman pystin ovat aiemmin saaneet japanilainen Takeshi Kitano, ranskalainen Agnes Varda sekä iranilainen Abbas Kiarostami. Tässä seurassa Stallone ei erotu ainoastaan elokuviensa kaupallisuudella. Esimerkiksi viime vuonna palkittu Kiarostami tunnetaan ääriminimalistina, joka on tehnyt elokuvia muun muassa kuvaamalla seesteisiä maisemia tuntikaupalla.

Stallone puolestaan pelaa toisenlaisilla korteilla. Uusin Rambo on ehkä kaikkien aikojen väkivaltaisin elokuva.

Aiemmat osat ovat Suomessa edelleen epämääräisessä maineessa etenkin kakkosen ja kolmosen neuvostovastaisuuden vuoksi. Sitä paheksuttiin aikanaan niin, että Rambo – taistelijan MTV:n televisioesityskin peruttiin 1980-luvun puolivälissä.

Vasta sarjan neljännen osan myötä alkoi olla perustetta legendoille Rambo-elokuvien tolkuttomasta verellä läträämisestä ja ihmisruumiiden silpomisesta.

”Halusin tehdä todella järkyttävän elokuvan, mahdollisimman todenmukaisen ja verisen, koska sota on veristä. Menin ehkä liikaa väkivallan suuntaan”, Stallone sanoi Venetsiassa jälkiviisaasti.

Raakuus oli kuitenkin taatusti keskeinen syy elokuvan suosioon. Nettiin etukäteen vuodettu extreme-traileri oli parasta viraalimarkkinointia – syksyllä 2007 siitä puhuttiin kaikilla keskustelupalstoilla, joilla nuoret miehet kohtasivat.

Toimintasankarit kokoontuvat

Maksimalistinen tyyli jatkuu Stallonen seuraavassa elokuvassa The Expendables. Rambon asettamat odotukset yhdistyvät näyttelijäkaartin nimekkyyteen.

Palkkasotilaista kertova elokuva tuo valkokankaalle huiman kaartin eri vuosikymmenten toiminta- ja machosankareita. 1980-lukua edustavat Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Mickey Rourke ja Dolph Lundgren, 1990-lukua Jet Li ja uusinta action-aaltoa Jason Statham. Mukana on myös vapaapainija Steve Austin ja vapaaottelija Randy Couture.

Pääosa on Stallonella itsellään.

Tosin Schwarzenegger ja Willis esiintyvät vain yhdessä kohtauksessa.

”Se kuvataan ihan lähiviikkoina Los Angelesissa. Minun täytyy kasvattaa takaisin roolihahmoni parta”, Stallone kertoi.

Elokuva on muilta osin jo kuvattu, ja käsikirjoittaja-ohjaaja on tyytyväinen.

”Likainen tusina -tyyppinen tarina siirrettynä nykyaikaan.”

”Nykyään on helppo tehdä tietokonetehosteita. Tämä elokuva on tehty niillä keinoilla, mitä meillä oli 1980-luvulla. Fyysisiä stuntteja, mies miestä vastaan -toimintaa. Ja tarina on uskottava.”

Taasko äärimmäistä väkivaltaa?

Nyt Rambo-fanit ympäri maailmaa pohtivat, tuleeko elokuvasta yhtä pöyristyttävän väkivaltainen kuin Rambosta. Huhutaan, että tuottaja Avi Lerner haluaisi matalamman ikärajan, jolla saavuttaa suurempi yleisö.

”The Expendables on uskomattoman fyysinen ja rankka”, Stallone kuvaili.

Sen suuntaista paljasti myös teaser, joka esitettiin Venetsiassa festivaali palkintojenjaon jälkeen. (Siitä on vuotanut nettiin salaa kuvattu video.)

”Siinä on paljon mustaa huumoria. Kun stressi painaa ja maailma tuntuu hajoavan, silloin syntyvät parhaat vitsit.”

Eikä siinä kaikki.

”Mutta siinä on myös paljon sydäntä toimintaelokuvaksi. Nämä miehet ovat haaskattavissa (expendable), heillä ei ole perheitä, ei ketään joka jäisi kaipaamaan heitä. Heillä on vain toisensa. Nimi tulee Rambo – taistelijan dialogista. Siinä Rambo kertoo olevansa expendable.”

1980-luvun isot tähdet kohtaavat elokuvassa ensi kertaa. Tosielämässä he ovat olleet ystäviä, vaikka samalle yleisölle elokuvia tehneiden Schwarzeneggerin ja Stallonen olisi voinut kuvitella olevan verisiä kilpailijoita.

”Brucen ja Arnoldin kanssa työskenteleminen on kuin tapaisi vanhoja tuttuja.”

Tulossa viides Rambo

Kun The Expendables on valmis, Stallone ryhtyy kuvaamaan viidettä Ramboa. Sen käsikirjoituksen pohjaksi hän on ostanut Byron Hugginsin romaanin The Hunter. Tarinassa Rambo ja nuori apuri etsivät geeniteknologialla luotua hirviötä.

”Rambo on kiinnostava fantasiahahmo. En halua toistaa itseäni käsittelemällä vain sotaa, sotaa ja sotaa. Tästä tulee psykologinen elokuva, jossa sivistynyt ihminen kohtaa alkukantaisen ihmisen, vähän kuin hyvän ja pahan taistelu”, Stallone kertoi.

”Tarina voisi olla melkein totta, kun on kantasolututkimukset ja kloonaamiset. Mutta kyllä, Rambo vaihtaa vähän genreä.”

Scifiin?

”Ei se ole tieteiselokuva, vaikka sijoittuu tieteen ja teknologian maailmaan, jonne Rambo ei tunne kuuluvansa.”

Onko monessa liemessä keitetty ja kerran ristiinnaulittukin (Rambo – taistelijassa) pitkätukkainen Rambo Kristus-hahmo?

”Onhan hänessä ilmeistä symboliikkaa, surrealismiakin”, Stallone myönsi.

Myös Stallonen pitkään kaavailema elokuva Edgar Allan Poesta on yhä tekeillä.

”Mutta tuottajani Avi Lerner kysyy, onko hänellä pyssyä, ampuuko hän. Ja joudun sanomaan ei”, Stallone vitsaili.

”Kyllä se vielä tehdään. En itse tietenkään näyttele Poeta. ’Yo, Poe!’.. ei se toimisi.”

Elokuvabisneksen suunta pieneen

Miltä elokuvabisnes näyttää Stallonesta, joka on ollut tähti jo 33 vuotta sitten ensi-iltansa saaneesta Rockysta alkaen? Yllättäen hän uskoo, että suunta on pienempään päin.

”Studiot tekevät 300 miljoonaa dollaria maksavia spektaakkeleita. Jos sellainen ei menesty, koko studio kaatuu. Tulivuori on purkautumispisteessä”, Stallone maalaili.

”Sama tilanne oli 1960-luvun lopussa. Tehtiin kalliita elokuvia, joita kukaan ei enää mennyt katsomaan. Moni moguli meni vararikkoon. Sitten tulivat Scorsese, De Palma ja Coppola, nuoret elokuvantekijät, joilla oli kiinnostavia tarinoita kerrottavanaan.”

”Nyt on löydettävä uudet Scorseset ja kumppanit. Pienet indie-elokuvat tulevat takaisin. Henkilökohtaiset tarinat. Nuoret katsojat tulevat vaatimaan niitä. He kysyvät, mikseivät elokuvat kerro meistä? Tämä hautuu nyt taustalla. Kun ne uudet tyypit löydetään, he päätyvät ennen pitkää tekemään isoja leffoja, ja kehä alkaa alusta vuoden 2030 tienoilla. Se on varmaa.”

Entäs komediat – miksei Stallone ole tehnyt niitä enää vuosiin?

”Heh. Mutta kyllä minä nautin komedioista. Jos minulla ei olisi huumorintajua, olisin hypännyt katolta jo ajat sitten.”