”Suuri ja mahtava” Venäjä: Talous romahti – tutkijat soppajonossa, tehtaita suljetaan, hallitus voimaton

Yli 20 miljoonaa venäläistä elää köyhyysrajan alapuolella.

köyhyys
Teksti
Teppo Tiilikainen

Synkännäköiset miehet jonottavat keittolautasta pikkubussin edessä Moskovassa. Ortodoksikirkon hyväntekeväisyysjärjestö jakaa Kurskin rautatieasemalla myös puhtaita vaatteita, pesuvälineitä ja lääkkeitä. Ne tulevat tarpeeseen, valtaosa miehistä viettää yönsä asemilla tai ulkona pakkasessa.

Yksi heistä tulee juttusille. Hän esittäytyy Viktor Drusiniksi ja pyytää, ettemme julkaisisi soppajonosta otettua valokuvaa. Hän pelkää, että kuva päätyisi internetin kautta hänen tyttärensä käsiin, jolloin hänen alennustilansa paljastuisi.

”Olin vielä 1990-luvulla kunniallinen kansalainen”, Drusin sanoo. ”Olen koulutukseltani historioitsija, opetin kaksi vuotta jopa Miamin yliopistossa.”

Drusin on kotoisin yli tuhannen kilometrin päästä Samarasta. Talouskriisi on pakottanut hänet työnhakuun Moskovaan, mutta matka on ollut toistaiseksi tulokseton. Yli kuusikymppinen Drusin saa valtiolta pientä eläkettä. Se ei riitä elämiseen, sillä hän yrittää tukea tytärtään, joka opiskelee lääkäriksi Samarassa.

Venäjän talouskriisi on ajanut maakuntien keskiluokan ahdinkoon. Rupla on menettänyt kahdessa vuodessa puolet arvostaan. Palkat ovat pudonneet kymmenisen prosenttia, ja elintarvikkeet ovat kallistuneet tuntuvasti.