
Petos nimeltä Minerva
Se oli kylmän sodan menestyksekkäin tiedusteluoperaatio. Yli sata maata eri puolilla maailmaa salasi vuosikymmenien ajan arkaluonteisimmat viestinsä sveitsiläisillä salakirjoituslaitteilla. Niitä myi yhtiö, jonka omistivat länsimaiset tiedustelupalvelut.
Steinhausen on sveitsiläinen pikkukaupunki Zugin kantonissa, puolen tunnin ajomatkan päässä Zürichistä. Kaupungin laidalla, Zugerstrassen ja Industriestrassen kulmassa, sijaitsee ruma, 1960-luvun tyylinen teollisuuslaitos. Portin pieleen ja ylös julkisivuun on kiinnitetty kyltit, joissa on vain yksi sana: CRYPTO.
Ulkopuolisilla ei ole ollut rakennukseen asiaa, koska talossa on valmistettu salakirjoituslaitteita. Niiden avulla Crypton asiakkaat ovat voineet suojata viestinsä urkkijoilta.
Vuosikymmenien ajan diplomaatit, poliitikot ja sotilaat eri puolilla maailmaa käyttivät yhtiön laitteita salaisuuksiensa viestittämiseen. Crypto oli yhtiö, joka myi asiakkailleen turvaa. Ainakin teoriassa.
Totuus yhtiöstä on pysynyt salassa yli 60 vuotta. Tiistaina 11. helmikuuta sen paljasti saksalainen televisiokanava ZDF, joka on saanut haltuunsa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n salaisen Minerva-raportin. Keskiviikkona Minervasta uutisoivat amerikkalainen The Washington Post ja Sveitsin televisio. Suomessa urkintaoperaation tarinan kertoo ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.