Suomalaisopit mullistavat amerikkalaislasten koulunkäyntiä

Välituntivallankumous Texasissa: lisää vapaa-aikaa, oppimistulokset paranevat.

koulutus
Teksti
Tuomas Pulsa

Yhdysvaltain koululaitos kärsii ongelmista. Vaikka tuntimäärät ovat suuria ja opetukseen panostetaan runsaasti rahaa, oppimistulokset ovat jämähtäneet OECD-maiden keskiarvoon tai sen alapuolelle.

Kuusi texasilaista ala-astetta näyttää kuitenkin ratkaisseen ongelmat, ja apu on löytynyt odottamattomalta suunnalta: Suomesta.

Texasilaiskoulujen oppimistulokset ovat parantuneet merkittävästi viimeisen kahden vuoden aikana. Oppilaat myös käyttäytyvät rauhallisemmin ja keskittyvät opetukseen aiempaa paremmin.

Käännöksen aiheuttanut ihmelääke oli yksinkertainen muutos koulujen päivärytmiin. Oppilaille taattiin päivittäin neljä 15 minuutin välituntia, joiden aikana he saavat leikkiä ja liikkua vapaasti ilman ohjausta.

Yhdysvalloissa tämä on poikkeuksellista. Normaalisti ala-asteen oppilailla on päivän aikana korkeintaan yksi välitunti, joka sekin saattaa koostua ohjatusta toiminnasta. Koska opettajat myös käyttävät välitunnin perumista rangaistuksena huonosta käytöksestä, ei kaikkina päivinä välitunteja ole välttämättä lainkaan.