Suklaakuningas Porošenko johtaa Ukrainan presidenttigallupia

Yli puolet ukrainalaisista kannattaa EU:ta, äärioikeiston kannatus jää pariin prosenttiin.

Ukrainan protestiliikettä tukenut suurliikemies Petro Porošenko on tuoreen mielipidekyselyn mukaan suosituin ehdokas maan tulevissa presidentinvaaleissa, jotka on määrä järjestää 25. toukokuuta.

Porošenko sai Ukrainan sosiaali- ja markkinointitutkimuslaitoksen Sociksen kyselyssä 21,2 prosentin kannatuksen. Jos vastaajista lasketaan mukaan vain ne, jotka aikovat todella äänestää tulevissa vaaleissa, Porošenkon kannatus nousee 30,9 prosenttiin.

48-vuotias Porošenko kuuluu Ukrainan vaikutusvaltaisimpiin liikemiehiin. Hänet tunnetaan lempinimellä ”suklaakuningas”, sillä hän myi bisnesuransa alussa kaakaopapuja ja omistaa nykyisin maan suurimman makeistehtaan Rošenin.

Porošenko omistaa myös autotehtaita, telakan sekä riippumattoman TV5:n, joka tuki alusta alkaen mielenosoittajien vaatimuksia. Talouslehti Forbesin mukaan hänen omaisuutensa arvo nousee  lähes miljardiin euroon.

Porošenko on toiminut aiemmin ulkoministerinä Viktor Juštšenkon ja talousministerinä Viktor Janukovytšin hallituksessa. Hän toimi vuosina 2007–2012 Ukrainan keskuspankin hallituksen puheenjohtajana. Nykyisin hän on riippumaton kansanedustaja.