Sotavuodet ovat tehneet Ukrainasta yhtenäisemmän ja venäjävastaisemman: "venäläiset puukottivat meitä selkään"

Ukraina on yli tuplannut puolustusmenonsa kahdeksan vuoden aikana. Se verottaa köyhän ja korruptoituneen maan kykyä uudistaa yhteiskuntaansa.

Itä-Ukraina
Teksti
Tuula Koponen

Maria Avdeevan kotikaupunki Harkova sijaitsee Koillis-Ukrainassa. Matkaa sodan rintamalinjoille on vajaat 200 kilometriä. Linjan takana sijaitsevat Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavallat”, jotka Venäjän tukemina irrottautuivat Ukrainasta sodan alussa keväällä 2014.

Harkova voisi olla seuraava kohde, jos Venäjä päättää aloittaa laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Arvion esitti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Washington Post -lehden haastattelussa 20. tammikuuta.

Avdeeva sanoo, ettei laajamittainen hyökkäys Ukrainaan olisi Venäjälle enää helppo pala. Sotatila on kestänyt kohta kahdeksan vuotta ja vaatinut lähes 14 000 ukrainalaisen hengen. Ukraina ei ole enää sama maa kuin sen oli keväällä 2014.

”Ukrainalaiset ovat omin silmin nähneet, mitä tapahtui Venäjän miehittämille Donetskille ja Luhanskille. Ne olivat Ukrainan rikkaimpia ja elinvoimaisimpia alueita. Nyt ne ovat autioituneet ja rapistuneet. Eivät ihmiset halua lapsilleen tällaista tulevaisuutta”, Avdeeva sanoo.

Maria Avdeeva tuntee ukrainalaisten mielialat. Hän on Ukrainan eurooppalaisen asiantuntijayhdistyksen tutkimusjohtaja ja yksi järjestön perustajista. Ajatushautomo tutkii turvallisuusuhkia, muun muassa hybridivaikuttamista. Hän sanoo, että Venäjän läsnäolo separatistialueilla Donbasissa on tehnyt Ukrainasta yhtenäisemmän ja venäjävastaisemman.