Somevideoista tuli hölösuisten viranomaisten painajainen Venäjällä – kansa sai keinon näpäyttää lahjuksia keräävää hallintoa

Kohuvideoista näyttää koituvan seurauksia etenkin naispuolisille viranhaltijoille.

korruptio
Teksti
Maarit Uber

Venäjällä viranomaiset joutuvat kielteisen somejulkisuuden pelossa varomaan sanojaan uudella tavalla. Aiemmin etenkin alueelliset virkamiehet saivat toimia ja kommentoida asioita melko vapaasti. Tilanne on muuttunut, kun hyvillä kameroilla varustetut kännykät ovat yleistyneet myös Venäjällä.

Etenkin Youtubeen ilmestyy jatkuvalla syötöllä videopätkiä virkamiesten epäonnistuneista ulostuloista. Usein kyse on karkeista, loukkaavista tai muuten kyseenalaisista lausahduksista.

Sopimattomista, laajan yleisön tietoisuuteen leviävistä kommenteista koituu helposti käytännön seurauksia etenkin naispuolisille viranomaisille. Miesten ja Kremliä lähellä olevien korkean tason viranomaisten asemaa julkiset mokat eivät heilauta yhtä helposti.

 

Duuman koulutus- ja tiedekomitean varapuheenjohtaja Boris Tšernyšov vaati loppuvuodesta, että maahan perustettaisiin komissio, jonka tehtävänä on selittää kansalaisille virkamiesten sanomisia. Tšernyšovin mielestä kansalaisille tulee niin paljon tietoa eri suunnista, että tiedon itsenäinen arvioiminen on vaikeaa.