Mosul herää henkiin

Raunioita, ruumiita, räjähtämättömiä pommeja – mutta sokerileipuri on palannut kaupunkiin ja tivoli on auki taas. Valokuvaaja Janne Körkkö seurasi kymmenen päivän ajan elämää Isisin vallasta vapautetussa Mosulissa.

Irak
Teksti
Teppo Tiilikainen
Kuvat
Janne Körkkö

Terroristijärjestö Isisin taistelijat hyökkäsivät Pohjois-Irakissa sijaitsevaan Mosuliin kesäkuussa 2014. Kaupunki vallattiin kuudessa päivässä.

Kaupungin sisällä Isis ei kohdannut juurikaan vastarintaa. Asukkailta oli kerätty aseet pois, ja Irakin armeija pakeni kaupungista sekasortoisesti.

Jopa puoli miljoonaa ihmistä onnistui pakenemaan Mosulista parin seuraavan päivän aikana. Jäljelle jääneiden elämä muuttui helvetiksi. Internet- ja puhelinyhteydet katkaistiin, vähemmistöjä vainottiin ja teloitukset olivat arkipäivää.

Yhdysvaltain johtama liittouma aloitti ilmaiskut Isisiä vastaan vuonna 2014. Pari vuotta myöhemmin Irakin armeija ryhtyi valtaamaan Mosulia takaisin kurditaistelijoiden ja šiiojen asekaartien tuella. Joukot etenivät nopeasti Itä-Mosulin laidalle, mutta vanhassakaupungissa taistelut junnasivat paikoillaan. Lopulta Isis onnistuttiin karkottamaan kaupungista heinäkuussa 2017.