Skotit sanoivat ”ei” – itsenäisyyden kannattajille katkera tappio

Lupaukset laajemmasta itsehallinnosta on lunastettava ripeästi, itsenäisyyden kannattajat vaativat.

Britannia
Teksti
Jari Lindholm

Jännitysnäytelmä Skotlannin itsenäisyydestä päättyi perjantaiaamuna ”kyllä”-rintaman syvään pettymykseen. Skotit hylkäsivät ajatuksen omasta valtiosta lopulta selkein luvuin 5545.

Tulos oli raskas tappio itsenäisyysliikkeen johtajalle Alex Salmondille ja helpotus Britannian pääministerille David Cameronille, jonka poliittiselle uralle ”kyllä”-äänten voitto olisi ollut karmea isku. Myös EU:ssa huokaistiin helpotuksesta, sillä unionissa oli pelätty muiden Euroopan maiden separatistiliikkeiden ottavan mallia Skotlannista.

Salmond korosti tappion jälkeen, että 1,6 miljoonaa skottia oli äänestänyt itsenäisyyden puolesta ja että heitä ei voi tulevaisuudessa jättää huomioimatta. ”Ei”-leiri lupasi kamppailun loppuvaiheessa Skotlannille entistä laajempaa itsehallintoa, ja Salmondin mukaan lupaukset tulee lunastaa välittömästi.

Skotlannin suurista kaupungeista Glasgow olisi halunnut itsenäisyyttä mutta Edinburgh ei.

Cameronille hätälupaukset itsehallinnon vahvistamisesta ovat hankala pala, sillä ne eivät miellytä konservatiivipuolueen oikeaa laitaa. Toisaalta pääministerin on edettävä asiassa ripeästi. Kukaan Britanniassa ei halua seurata Kanadan esimerkkiä: kun ”kyllä”-äänet hävisivät Quebecin alueen kansanäänestyksessä vuonna 1980, voitonriemu sokaisi maan hallituksen, ja separatistien katkeruus oli johtaa itsenäisyyden kannattajien voittoon seuraavassa kansanäänestyksessä 15 vuotta myöhemmin.