SK näki kohutun Magnitski-elokuvan ennakkoon: Liian moni asia jää kesken Nekrasovin todistusketjussa

Murhattiinko Sergei Magnitski? Kuka pihisti Venäjältä viisi miljardia ruplaa?

Bill Browder on käynyt väsymätöntä yhden miehen sotaa Kremliä vastaan lähes kymmenen vuotta. Hän on kiertänyt maailmaa puhumassa Venäjän mädännäisyydestä ja kirjoittanut suurta huomiota herättäneen kirjan tilintarkastajansa Sergei Magnitskin murhasta (Red Notice, WSOY 2015).

Investointipankkiirina uraa luonut Browder lähti sijoittajaksi Venäjälle 1990-luvulla. Hänen yhtiönsä Hermitage Capital Management aloitti vaatimattomalla 25 miljoonan dollarin pääomalla, mutta vuonna 2005 sijoitusten arvo kohosi jo 4,5 miljardiin dollariin.

Browder oli silloin suurin yksittäinen sijoittaja Venäjän osakemarkkinoilla. Menestys pantiin merkille, ja viranomaiset alkoivat tutkia Hermitagen toimintaa. He epäilivät yhtiötä veronkierrosta.

Browder pidätettiin Moskovan Šeremetjevon lentokentällä marraskuussa 2005 ja karkotettiin maasta suuren kohun saattelemana. Hermitage jatkoi toimintaansa, mutta kesällä 2007 yhtiöön tehtiin ratsia, jossa takavarikoitiin yhtiön tietokoneita, papereita ja leimasimia.

Magnitski pidätettiin marraskuussa 2008. Hän kuoli 11 kuukautta myöhemmin epäselvissä olosuhteissa moskovalaisessa vankilassa.