Vanhat natsit saavat kuolla rauhassa

Vuonna 1968: ”Tšekkoslovakian armeijan asettuminen vastarintaan olisi paitsi hyödytöntä myös käytännöllisistä syistä mahdotonta.”

Tuhansia sotarikoksiin syypäitä natseja on yhä elossa piileksien eri puolilla maailmaa väärennetyn henkilöllisyyden takana, sanoo kuuluisa natsien metsästäjä Simon Wiesenthal. Vaikka suuri osa heistä onkin jäljitetty, tuomioistuimen eteen heitä ei saada. Maailmaa järkyttäneiden natsioikeudenkäyntien aika on ohi.

”Vastuunalaisissa asemissa olleet natsit olivat sodan aikana jo yli 40-vuotiaita, mikä merkitsee, että he ovat nyt yli 90-vuotiaita”, Wiesenthal sanoi ranskalaisen Liberation-lehden haastattelussa. Sellaisia on vain muutama.

”Parin kolmen vuoden kuluttua jäljellä ei ole ketään.”

John Demjanjukin, 73, oikeudenkäynti koki käännekohtansa viime kuussa, viisi vuotta sen jälkeen, kun israelilainen tuomioistuin oli tuominnut hänet kuolemaan. Koko maailman tiedotusvälineiden edessä yhdeksän keskitysleireistä pelastunutta oli 1988 tunnistanut hänet Treblinkan leirin kaasukammioita hoitaneeksi pyöveliksi, ”Iivana Julmaksi”.