25 vuotta sitten

Suomalaisen rakentajapataljoonan leiriä Bosniassa ympäröivät joka puolelta toisilleen vihamieliset kansat.

Dobojn rakentajapataljoonan leirillä vierailija voi helposti unohtaa, että on tutustumassa Nato-johtoisen sotilasoperaation yhteen palaseen, ja että leiriä ympäröivät joka puolelta toisilleen vihamieliset kansat, jotka eivät edelleenkään epäröi tappaa.

Täällä, turvallisten vallitusten ja tuttujen maanmiesten keskuudessa eletään järjestäytyneessä yhteisössä, silti tunnelma on leppoisa. Mikä on nauttiessa kunnon suomalaisruokaa tai katsellessa sählyottelua. Messissä voi paitsi siemailla olutta myös katsella antiikista vaikutteita saaneita seinämaalauksia, jotka on luonut Savonlinnan oopperajuhlien lavastaja, nykyinen rauhanturvaaja.

Suomalaisten rakentajien itselleen luoma viihtyvyys tosin saattaa tarttua paitaan kuin takiainen siksikin, että satunnaisen kävijän matka Dobojhin ei ole miellyttävä. Tien varret Sarajevosta Pohjois-Bosniaan ovat osittain pelkkää rauniota. Silmän harjaantuessa voi erottaa, mikä kylä on ollut muslimien asuttama, mikä serbien tai kroaattien; serbien muita raskaamman aseistuksen raskaammat jäljet ovat maallikonkin havaittavissa.

Matkan psyykkistä raskautta ei suinkaan vähennä alkukesän kauneus. Bosnia on maalauksellinen lumihuippuisine vuorineen, jyrkkine rotkoineen ja hedelmällisine laaksoineen. Kaikkialla valkoisina kukkivat hevoskastanjat vain pahentavat tilannetta: kuinka tällaisessa maisemassa asuvat ihmiset voivat olla niin himokkaita sotimaan?