Satojen vuosien kärsimys

Presidentti Boris Jeltsin ei ole ensimmäinen Venäjän johtaja, joka on vienyt maansa uuvuttavaan ja nöyryytyksiä täynnä olevaan sotaan tshetsheenejä vastaan. Aivan samoin Tshetshenian johtaja Dzohar Dudajev liittyy oman kansansa parissa legendaaristen itsenäisyystaistelijoiden ketjuun.

Historia ei tunne kautta, jolloin tshetsheenit olisivat vapaaehtoisesti taipuneet elämään Venäjän alaisuudessa. Ankaralla voimankäytöllä tshetsheenit on tosin useampaan kertaan pakotettu Moskovan tahtoon, mutta heti tilaisuuden tullen he ovat ryhtyneet uuteen vastarintaan.

Historia on toistanut itseään kohta kolmesataa vuotta, mutta se ei ole opettanut Venäjälle mitään, ja tshetsheenien taistelutahtoa se on vain lisännyt. Jo Pietari Suuren armeija koki kesällä 1722 tappion yrittäessään vallata tshetsheenien asuttamia alueita osana laajempaa Turkin ja Venäjän sotaa, eikä Venäjän menestys ole myöhemminkään kääntynyt lopullisesti paremmaksi.

Yhä edelleen tshetsheenit kykenevät yllättämään. Viime viikolla Venäjän erikoisjoukot juuttuivat useiksi päiviksi yritykseen vallata panttivankeja kaapanneiden tshetsheenien hallussaan pitämä Pervomaiskojen kylä Dagestanissa.