25 vuotta sitten

SK:n ARKISTO
Teksti
Suomen Kuvalehti

class=”capitalized”>Maailmanhistorian laajin pulinaboksi, Internet, on edennyt vapaassa ja valvomattomassa rönsyilyssään siihen vaiheeseen, että ”vastuuntuntoiset piirit” ovat havahtuneet pelkäämään, mitä siellä pulistaan ja näytetään. Erityisesti pornoa pelätään.

Imperiumin vastaisku tuli, kun Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton – yksi tiedon valtatien innokkaimmista puolestapuhujista – vahvisti uuden televiestinnän säädyllisyyslain, CDA:n. Siinä Internetille asetetaan ensi kertaa länsimaissa rajoja, vieläpä tiukempia kuin perinteisille medioille. Tästä seuraa, että jokin kirja tai lehti, vaikkapa Playboy, voi muuttua ”säädyttömäksi”, jos se syötetään tietoverkkoon, vaikka se olisi paperille painettuna vapaasti myynnissä. Sitä ei ole tarkoin määritelty, mitä säädyttömyys on.

Uuden lain rikkojia voi uhata vankeustuomio tai 100 000 dollarin sakot. Välillisesti laki voi koskea koko maailman tiedontuottajia, vaikkapa suomalaisia, koska heidän ”säädytön” tuotantonsa on verkon kautta saatavilla myös Yhdysvalloissa. Rietastelijoille saattaa tulla vaikeuksia esimerkiksi Amerikan-vierailuilla, tai jos he kuuluvat konserniin, joka toimii myös Yhdysvalloissa.

Internet-väki itse ei oikein tiedä, itkeäkö vai nauraa. Surffaajat luottavat siihen, että ajan mittaan laki kaatuu omaan mahdottomuuteensa, koska kukaan ei pysty valvomaan sitä edes sen vertaa kuin radiolähetyksiä Neuvostoliiton aikana.