Simpansseillakin keski-iän kriisi

ihmiset
Teksti
Marko Hamilo
Simpansseja eteläafrikkalaisissa Edenin kuntoutuskeskuksessa helmikuussa 2011. Kuva Erin Conway-Smith / AP / Lehtikuva.

Tyytyväisyys elämään noudattaa useiden eri kulttuureissa tehtyjen tutkimusten mukaan U-käyrää. Ihmiset ovat keskimäärin varsin onnellisia nuorina, mutta koettu hyvinvointi laskee keski-iässä ja nousee uudelleen vanhuudessa.

Nyt Warwickin yliopiston professori Andrew Oswaldin ja Edinburghin yliopiston psykologi Alex Weiss osoittivat Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan, että myös simpanssien ja orankien hyvinvointi seuraa U-käyrää.

Tutkijat seurasivat yli viittäsataa orankia ja simpanssia eläintarhoissa Yhdysvalloissa, Japanissa, Kanadassa, Australiassa ja Singaporessa. Apinoiden hyvinvoinnin vaihteluita arvioivat niiden hoitajat, tutkijat ja muuta eläimet hyvin tunteneet henkilöt.

Oswaldin mukaan tutkimus osoittaa, että ihmisten onnellisuuden U-käyrän taustalla voi olla keski-iän taloudellisten huolien, avioerojen ja muiden modernin elämän kriisien ohella myös evoluutiobiologinen tausta, jota ei voi selittää pelkästään sosiologisilla ja taloudellisilla tekijöillä.