Siepatun äiti vetosi tappajiin: ”Te, kalifi, voitte armahtaa”

Shirley Sotloffin käyttämä sanamuoto herätti keskustelua.

Isis
Teksti
Jari Lindholm

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Äärijärjestö Isisin sieppaaman amerikkalaistoimittajan äiti esitti keskiviikkona tunteellisen videovetoomuksen järjestön johtajalle, jotta tämä ei surmaisi toimittajaa.

”Lähetän tämän viestin teille, Abu Bakr al-Baghdadi al-Quraishi al-Hussaini, Islamilaisen valtion kalifi”, Shirley Sotloff sanoi videolla, joka esitettiin dubailaisella, saudien omistamalla Al-Arabiya-televisiokanavalla.

”Te, kalifi, voitte armahtaa. Pyydän teitä, olkaa hyvä ja vapauttakaa lapseni. Pyydän teitä käyttämään valtaanne ja säästämään hänen henkensä.”

Freelance-reportteri Steven Sotloff siepattiin Syyriassa vuosi sitten. Viime viikolla Isis uhkasi surmata hänet, ellei Yhdysvallat lopeta ilmaiskuja järjestöä vastaan Irakissa. Samalla videolla näytettiin toisen toimittajan James Foleyn murha.

Shirley Sotloffin käyttämä sanamuoto herätti heti keskustelua Yhdysvalloissa. Useimmat muslimit eivät tunnusta Isisin julistamaa valtiota eivätkä al-Baghdadin kalifiutta, ja videon koettiin laillistavan hänen asemansa varsinkin sunnimuslimien silmissä.

”Rouva Sotloffin vetoomus on hyvin todennäköisesti ensimmäinen kerta, kun ei-muslimi on tunnustanut hänen [al-Baghdadin] auktoriteettinsa”, New York Times -lehti kirjoitti.

Terrorismitutkija Daveed Gartenstein-Ross sanoi lehden haastattelussa ymmärtävänsä Sotloffin toimintaa. ”Vetoomus oli suunniteltu samaan aikaan inhimillistämään Sotloff ja painostamaan Baghdadia, ja jos minun rakkaani olisi siepattuna, se olisi täysin oikea siirto.”

Kaikki eivät olleet samaa mieltä vetoomuksen mahdollisista ongelmista.

”Video on syvästi liikuttava”, kirjoitti New Yorker -lehden toimituspäällikkö Amy Davidson. ”[Shirley Sotloffin] hätä puhuu yleismaailmallista kieltä, jolla ei ole mitään tekemistä ’kalifin’ kaltaisten sanojen kanssa. On päinvastoin jopa mahdollista, että jos Isis ei piittaa vetoomuksesta, [muut muslimit] pitäisivät sitä merkkinä moraalisen auktoriteetin puuttesta.”

Sekä Isis että presidentti Bashar al-Assadin hallinto ovat Syyriassa syyllistyneet sotarikoksiin, sanotaan YK:n keskiviikkona julkaisemassa ihmisoikeusraportissa.