Sensuuri tarttuu Venäjän talouselämään: Sberbankin analyytikko sai potkut, kun raportoi kriittisesti Gazpromista

Alex Fak kertoi raportissaan julkisen salaisuuden: Gazpromin liiketoimista hyötyvät kaksi putkiverkostoja rakentavaa yritystä.

Gazprom
Teksti
Anne Kuorsalo

Venäjällä sensuuri tiukentuu talouselämässäkin. Maan suurin pankki Sberbank erotti pörssianalyytikkonsa Alex Fakin, ja potkujen syynä oli tämän tekemä raportti maakaasujätti Gazpromista.

Raportti sanoi ääneen sen julkisen salaisuuden, että maakaasujätti Gazpromin liiketoimista hyötyvät eniten kaksi yritystä, jotka urakoivat sille uusia putkiverkostoja.

Yritykset ovat presidentti Vladimir Putinin ystävien omistuksessa. Strojneftegaz on Gennadi Timtšenkon hallussa. Timtšenkolla on myös Suomen passi. Toinen pääurakoitsija on Strojgazmontaž ja sen omistaa Arkadi Rotenberg. Hänen veljellään Boris Rotenbergilla on Suomen passi.

Rakenteilla on kolme suurta kaasuputkea, Eurooppaan tuleva Nord Stream 2, Kiinaan menevä, Siperian voimaksi ristitty hanke ja Turkin kautta kulkeva eteläinen kaasuputki. Sekin tähtää Euroopan markkinoille.

Potkut saaneen analyytikon mukaan kolmen kaasuputkiprojektin hinta ylittää 93 miljardia dollaria ja syö Gazpromin tuloksen.